Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.02.2010

Proiectele din domeniul energetic pot beneficia de suport de cofinanţare din partea Iniţiativei Central Europene

Potrivit ME, proiectele din domeniul energetic pot beneficia, în mod prioritar, de suport de cofinanţare din partea Iniţiativei Central Europeane (CEI), prin intermediul Programului de schimb a novaţiunilor /Know-how Exchange Program (KEP), o importanţă deosebită fiind acordată proiectelor ce ţin de eficienţa energetică şi exploatarea surselor de energie regenerabilă. Suplimentar sunt vizate şi domenii precum: agricultură, turism, integrare europeană etc.

CEI finanţează până la 50% din costul total al proiectului şi în acelaşi timp nu mai mult de 40. 000 EURO pentru fiecare proiect în parte. Astfel, cofinanţarea suficientă trebuie să fie asigurată de către solicitant din surse proprii sau externe.

Programul KEP are drept viziune facilitarea transferului de experienţă în procesul integrării Europene a Moldovei, Ucrainei şi Ţărilor din Balcanii Occidentali din partea statelor membre UE, prin iniţierea de proiecte comune.

Obiectivele de bază ale KEP sunt: consolidarea progresului economic şi social pentru statele membre CEI din afara UE; promovarea principiilor de ajutor pentru dezvoltare şi sprijinirea colaborării internaţionale între instituţiile din ţările membre CEI.

Republica Moldova este membru al Iniţiativei Central Europene începînd cu anul 1996, astfel deţinînd posibilitatea de a participa la diverse programe organizate sub egida acestui angajament regional, inclusiv şi mecanismul de schimb de experienţă Know-How Exchange Programme - (KEP). Respectivul program reprezintă o facilitate de finanţare, creată în 2004 , iar unul din domeniile prioritare de finanţare a proiectelor pentru anul 2010 este domeniul energetic.

Instituţiile cointeresate sunt rugate să acceseze următorul link: http://www.ceinet.org/. Data limită de depunere a cererilor este 1 martie 2010.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus