Sprijinul politic constant din partea Statelor Unite ale Americii şi asistenţa valoroasă în domeniul consolidării democraţiei şi a reformelor economice constituie o susţinere pentru realizarea parcursului european al R.Moldova, a afirmat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al R.Moldova, în cadrul întrevederii de astăzi cu Larry Silverman, Director al Biroului Ucraina, Belarus, Moldova al Departamentului de Stat al SUA.
Preşedintele Mihai Ghimpu a subliniat importanţa ajutorului acordat de SUA în construcţia unui stat de drept şi în vederea relansării economiei republicii noastre. Un exemplu concludent în acest sens este asistenţa tehnico-financiară în sumă de 262 dolari SUA prin intermediul Acordului de finanţare deplină din fondurile Corporaţiei Provocările Mileniului, precum şi sprijinul acordat în negocierea acordului cu FMI, anunţă serviciul de presă al Legislativului.
Larry Silverman a menţionat că SUA adresează un mesaj de susţinere Republicii Moldova, în special în contextul realizărilor înregistrate de noua guvernare. Sunt semnale pozitive, de aceea Republica Moldova beneficiază de o atenţie sporită din partea SUA şi cred că şi din partea UE. SUA va susţine Republica Moldova financiar, tehnic şi bineînţeles în eforturile de integrare eurpeană, a mai spus Larry Silverman.
În alt context, Preşedintele Mihai Ghimpu a adus mulţumiri SUA pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi s-a pronunţat pentru creşterea rolului SUA şi a Uniunii Europene în calitate de mediatori cu drepturi depline în cadrul negocierilor în formatul 5+2.
Interlocutorii s-au pronunţat pentru retragerea completă a trupelor străine, evacuarea armamentelor şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu deciziile Summit-ului OSCE de la Istambul din 1999 şi transformarea actualei misiuni de menţinere a păcii într-o misiune multinaţională de observatori civili, cu mandat internaţional. Mihai Ghimpu şi Larry Silverman şi-au exprimat speranţa că consultările în formatul 5+2, care au început astăzi la Viena, vor contribui la identificarea soluţiei în problema transnistreană.
În finalul întrevederii, părţile au făcut un schimb de opinii cu referire la situaţia social-economică şi politică din Republica Moldova, precum şi la necesitatea găsirii unor soluţii eficiente pentru continuarea implementării reformelor democratice, depăşirea crizei constituţionale şi evitarea alegerilor anticipate. „Cu sprijinul SUA şi UE Republica Moldova va depăşi situaţia de blocaj în care s-a pomenit ca rezultat al nepromovării reformelor timp de 20 de ani", a precizat Mihai Ghimpu.