Potrivit serviciului relaţii publice al ME, programul este finanţat din contul mijloacelor Fondului Partener a Grantului Japonez - Tranşa III şi a fost defăşurat în perioada 25 ianuarie - 26 februarie curent.
Participanţii la program au solicitat utilaj preponderent din următoarele domenii: păstrarea fructelor şi legumelor- 66,36 mil. lei; creşterea păsărilor şi animalelor - 31,53 mil. lei; producerea produselor alimentare - 20,97 mil. lei; creşterea şi prelucrarea fructelor şi legumelor - 15,62 mil. lei.
De asemenea au mai fost recepţionate cereri de suport din partea întreprinderilor din domenii precum: prelucrarea metalului şi producerea materialelor de construcţii, prelucrarea lemnului şi deşeurilor de lemn, prestări servicii (turistice, de construcţii, pentru autovehicole) etc.
Cei mai activi antreprenori s-au dovedit a fi din raioanele Hînceşti, Ialoveni, Orhei, Anenii Noi, Ştefan Vodă, Străşeni, Căuşeni, Criuleni. În cadrul concursului, prioritate va fi acordată subiecţilor sectorului IMM, produsele/serviciile cărora vor contribui la sporirea exporturilor şi la substituirea importurilor, precum şi întreprinderilor orientate întru dezvoltarea activităţii de producere în raioanele Republicii Moldova, inclusiv sectorul rural.
Preţul total al echipamentului se va achita în mai multe tranşe, avansul constituind 25% din preţul acestuia. În cazul în care beneficiarii, conform contractului de leasing, vor achita în termenii stabiliţi 60% din preţul echipamentului, 40% din preţul acestuia va fi oferit drept grant din partea Guvernului R.Moldova.
Programul de susţinere şi dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii este destinat facilitării procurării de către subiecţii sectorului IMM a unui vast sortiment de echipament de producere. Echipamentul procurat va fi oferit beneficiarilor, selectaţi în urma concursului, in regim de leasing pe o perioada de un an (fără gaj). Dobânda de leasing este la cota zero. Cererile de solicitare pentru participare au fost colectate în perioada 25 ianuarie - 26 februarie curent şi vizează procurări in valoare de la 500 mii lei pînă la 2,5 mln lei.. Toate achiziţiile din cadrul Programului vor fi efectuate de către Crown Agents (Marea Britanie), agent autorizat pentru procurări, care activează pentru şi în numele Guvernului Republicii Moldova.
Decizia de acceptare/respingere pentru finanţare a solicitanţilor programului urmează să fie adoptată la şedinţa Comitetului Consultativ al Programului, nu mai târziu de 15 aprilie curent, după finalizarea procesării cererilor şi a setului de documente depuse.