Biroul Naţional de Statistică anunţă că, în conformitate cu datele operative, în anul 2009, produsul intern brut în valoare nominală de 60.043 milioane lei, preţuri curente de piaţă, a fost în scădere - în termeni reali - cu 6,5% comparativ cu anul 2008.
Valoarea adăugată brută total pe economie s-a redus cu 6,4% faţă de anul 2008, influenţînd negativ (cu -5,3%) indicele de volum al produsului intern brut.
Valoarea adăugată brută din sectorul de bunuri a marcat o scădere de 16,1% în raport cu anul 2008, condiţionată de reducerea semnificativă a valorii adăugate brute din industrie (-19,4%), urmată de diminuarea valorii adăugate brute din agricultură, economia vînatului, silvicultură şi pescuit (-10,9%). Valoarea adăugată brută din sectorul serviciilor a înregistrat o diminuare de 3,6% în raport cu anul precedent. Reduceri semnificative au fost marcate pentru volumul de activitate din sectorul construcţiilor (-27,6%), urmat de volumul de activitate din sectoarele transporturilor şi comunicaţiilor (-7,0%) şi comerţului cu ridicata şi cu amănuntul (-2,3%), atunci cînd volumul de activitate din sectorul „alte activităţi de servicii" a depăşit cu 1,0% realizările anului anterior. În perioada de analiză contribuţia valorii adăugate brute produsă în sectorul serviciilor la formarea produsului intern brut s-a majorat cu 2,5 puncte procentuale, pe cînd contribuţia la creşterea reală a produsului intern brut s-a diminuat de la 2,0 % în anul 2008 la -2,2% în anul 2009.
Volumul impozitelor pe produse şi import colectate la bugetul public naţional a înregistrat o scădere de 8,6% în raport cu anul anterior, influenţînd negativ (-1,6%) indicele de volum al produsului intern brut.
Reduceri s-au înregistrat şi pentru elementele de cheltuieli ale produsului intern brut. Cererea internă (consumul final şi formarea brută de capital) a scăzut cu 14,0 % comparativ cu anul 2008, în principal pe seama reducerii cu 31,3% a formării brute de capital fix.
Consumul final a fost în descreştere cu 6,0% în raport cu anul precedent. Scăderea a fost condiţionată de constrîngerea consumului final al gospodăriilor populaţiei - cu 7,9%.
Exporturile şi importurile de bunuri şi servicii s-au diminuat respectiv cu 7,8% şi 19,3% faţă de anul precedent. Informaţia este prezentată fără datele din raioanele de est ale Nistrului şi mun. Bender.