Guvernul R.Moldova şi partenerii de dezvoltare au semnat astăzi Principiile de Parteneriat pentru Dezvoltare.Prin semnarea Principiilor de Parteneriat pentru Dezvoltare, Guvernul RM şi partenerii de dezvoltare s-au angajat să direcţioneze implementarea asistenţei externe spre îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor din RM, reducerea sărăciei, atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Milenară şi obiectivelor Guvernului de asociere şi integrare economică cu Uniunea Europeană.
„Am convenit de comun acord să armonizăm, să coordonăm şi să implementăm eficient asistenţa pentru dezvoltare, cu un grad sporit de transparenţă, de care beneficiază cetăţenii Republicii Moldova", a declarat Prim-ministrul Vlad Filat în declaraţia făcută cu ocazia semnării documentului în cauză.
Prim-ministrul a dat asigurări, că toată asistenţa va fi direcţionată spre realizarea obiectivelor de transformare şi relansare a ţării noastre.
„În aceste eforturi ale Guvernului se înscrie şi Întîlnirea Grupului Consultativ - Forumul Parteneriat pentru Moldova, organizată de Guvernul RM în colaborare cu partenerii săi de dezvoltare care va avea loc la Bruxelles la 24 martie, la care au fost invitaţi să participe ţările donatoare şi organizaţiile internaţionale: Comisia Europeană, Banca Mondială, Organizaţia Naţiunilor Unite, DFID, SIDA, instituţiile financiare europene", a precizat Vlad Filat.
Prim-ministrul a declarat că Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat o agendă complexă de reforme şi rămîne consecvent în implementarea acestora. Astfel, Guvernul RM şi-a asumat plenar realizarea obiectivelor privind integrarea europeană, recuperarea şi dezvoltarea economică, edificarea statului de drept şi a unei administraţii competente şi eficiente.
Prim-ministrul a menţionat că, în cadrul Forumului Parteneriat pentru Moldova, Guvernul îşi va prezenta viziunea de transformare a ţării, punctată în documentul strategic „Relansăm Moldova/Rethink Moldova", care a fost elaborat de către Guvern, consultat cu reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Participare, partenerii de dezvoltare şi aprobat de către Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică. Totodată, Guvernul îşi va prezenta priorităţile de reformă şi necesităţile de finanţare pentru perioada 2010-2013.
Potrivit Prim-ministrului, documentul Strategic „Relansăm Moldova/Rethink Moldova" punctează trei piloni pentru dezvoltarea ţării pe termen mediu: Guvernarea Responsabilă, Recuperare şi Dezvoltare Economică, Investiţii în Capitalul Uman.
Prim-ministrul a menţionat cîteva dintre priorităţile, definite în acest document, inclusiv: crearea serviciului public eficient şi a unui sistem de educaţie modern, combaterea corupţiei, asigurarea independenţei justiţiei, susţinerea pentru dezvoltarea IMM-urilor, implementarea reformei de descentralizare, dezvoltarea regională echilibrată, atragerea investiţiilor în agricultură etc.
„Ne propunem să relansăm Moldova prin: utilizarea tehnologiilor moderne pentru dezvoltarea unei societăţi bazate pe cunoştinţe, dezvoltarea unei economii competitive ancorată în inovaţii, investiţii şi productivitate înaltă, parteneriat public privat, servicii publice de calitate pentru cetăţeni, mediu de afaceri şi o infrastructură modernă" a declarat Prim-ministrul.
Vlad Filat a mulţumit tuturor partenerilor de dezvoltare pentru suportul şi asistenţa oferită în susţinerea procesului democratic şi de reforme din Republica Moldova şi, în mod special, partenerilor care susţin Republica Moldova în organizarea Întîlnirii Grupului Consultativ - Forumul Parteneriat pentru Moldova, de la Bruxelles, pe care Prim-ministrul l-a apreciat drept un eveniment extrem de important.
Kaarina Immonen, Coordonator Rezident ONU în Republica Moldova, a subliniat importanţa semnării Principiilor de Parteneriat pentru Dezvoltare, în contextul consolidării eforturilor tuturor celor care doresc să susţină oamenii din Republica Moldova pe calea îmbunătăţirii calităţii vieţii.
Documentul a fost contrasemnat de către 18 oficiali, reprezentanţi ai organizaţiilor şi instituţiilor internaţionale, inclusiv ai Organizaţie