În contextul verificărilor efectuate la Agenţia Medicamentului, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a depistat un şir de încălcări în procedura de înregistrare / autorizare a unelor medicamente, în procedura de control a calităţii, autorizare a importului şi desfăşurarea achiziţiilor publice de aceiaşi instituţie.
Centrul instrumentează cauza penală în privinţa factorilor de decizie a Agenţiei Medicamentului pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu în procesul desfăşurării achiziţiilor publice în vederea aprovizionării instituţiilor medicale cu medicamente în cadrul Programului Naţional „Controlul şi Profilaxia Tuberculozei", faptă soldată cu urmări grave, exprimate prin prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari.
Fiind investigată modalitatea de introducere şi în continuare plasarea pe piaţa farmaceutică a ţării a medicamentelor, a fost stabilit că începînd cu anul 2006 pînă în prezent, pe teritoriul Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo Bussines Chişinău", în lipsa licenţei pentru activitate, a autorizaţiilor de import şi a autorizaţiei eliberate de Z.A.L. pentru a depozita medicamentele au fost introduse medicamente în sumă de peste 20 mln. lei, plasate ulterior în reţeaua de farmacii din ţară.
În rezultatul controlului, s-a constatat că introducerea medicamentelor pe parcursul perioadei îndelungate menţionate se efectua în depozitul rezidentului - Întreprinderea Mixtă „RODANPOL" SRL de pe teritoriul zonei, amplasat în mun. Chişinău, str. Munceşti, 801 de la o întreprindere situată în zona off- shore care, în acelaşi timp, are încheiat contractul cu întreprinderea autohtonă „Metatron" SA al cărei gen de activitate este importul şi plasarea pe piaţă a medicamentelor.
Drept urmare a verificării depozitului întreprinderii menţionate, a fost depistată o partidă enormă de medicamente de prima linie - esenţiale (Ampicilina, Cefazolină, Benzilpenicilină, Vitamina B6, Clorura de Calciu şi altele) introdusă în zona liberă la începutul lunii februarie 2010 în sumă de 3 mln. lei, care se păstrau în condiţii îngrozitoare din punct de vedere sanitar şi se pregăteau a fi livrate în continuare în adresa instituţiilor medico-sanitare publice din întreaga ţară, ca rezultat al desfăşurării achiziţiilor publice petrecute de Agenţia Medicamentului - desemnată potenţial ca cîştigătoare fiind întreprinderea „Metatron" SA. Medicamentele respective în continuare urmau a fi folosite pentru tratamentul bolnavilor - cetăţeni ai Republicii Moldova, care suferă de asemenea maladii ca bronşită, pneumonie, diverse infecţii. Fiind invitaţi la faţa locului, inspectorii Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă a mun. Chişinău au constatat că condiţiile în care se păstrează medicamentele sunt inadmisibile, pe unele cutii cu soluţii injectabile (Riboxin) se observa mucegai.
Mai mult ca atît, conform informaţiei extrase din reţeau Internet medicamentele enunţate sunt folosite în ţările cu un nivel scăzut de dezvoltare, cum ar fi ţările din Orientul Mijlociu, Africa de Sud, Nigeria şi în Republica Moldova. Nici o ţară membră a Uniunii Europene, nici Federaţia Rusă, şi nici Ucraina asemenea preparate nu utilizează.
În pofida faptului că nu au fost respectate cerinţele legale pentru autorizarea plasării pe piaţa farmaceutică a preparatelor medicale, totuşi, în continuare, Laboratorul Controlului Calităţii Medicamentelor al Agenţiei Medicamentului a eliberat certificatele de calitate, mai mult ca atît ignorînd şi faptul că preparatele respective se păstrau în condiţii teribile (fapt despre care s-a ştiut cu certitudine, deoarece colaboratorii laboratorului s-au deplasat de nenumărate ori la depozitul dat pentru prelevarea mostrelor de medicamente), la temperaturi joase (în perioada de iarnă temperaturile ajungînd la minus 20 grade) la care preparatele medicale, de fapt, îngheaţă, şi la temperaturi ridicate, pe timp de vară temperaturile maxime ajungînd la plus 35 grade, pierzînd astfel efectele sale curative.
Actualmente Centrul investighează legalitatea înregistrării/autorizării medicamentelor prin verificarea dosarelor de înregistrare în scopul neadmiterii prezenţei pe piaţa farmaceutică a Republicii Moldova a unor produse farmaceutice necalitative şi de o provenienţă neclară.
Potrivit CCCEC, pentru fapta comisă, urmează a fi iniţiată urmărirea penală în privinţa întreprinderii „RODANPOL" SRL pe faptul desfăşurării activităţii ilicite de antreprenoriat şi aceasta riscă de a fi sancţionată cu o amendă în mărime de la 20 000 - 60 000 lei, cu privarea dreptului de a desfăşura activitatea. Suplimentar, conform prevederilor Legii cu privire la zonele economice libere, întreprinderii date urmează a fi retrase autorizaţiile pentru desfăşurarea activităţilor pe teritoriul Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo Bussines Chişinău", pentru încălcarea legislaţiei în vigoare.
Totodată, se verifică implicarea atît a administraţiei Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo Bussines Chişinău" subzona „Sud Est", care urmau în conformitate cu legislaţia în vigoare să asigure controlul asupra modului în care rezidenţii zonei libere respectă legislaţia, normele şi regulile sanitaro-igienice, cît şi a colaboratorilor Serviciului Vamal ce în contrazicere cu ordinul Serviciului Vamal au permis scoaterea de pe teritoriul zonei libere a mărfurilor ce depăşesc 30 % din volumul total de realizare a acestora.
În Moldova activitatea de import a preparatelor medicale este desfăşurată în baza licenţelor de activitate eliberate la 122 agenţi economici (informaţia expusă pe site-ul oficial al Agenţiei Medicamentului), de fapt, importul fiind efectuat doar de 70 din aceştia.