În perioada 25-26 martie, ministrul Afacerilor Interne al R.Moldova, Victor Catan, se află într-o vizită oficială în România, cu prilejul celei de-a 188-a aniversare a Poliţiei Române. Ieri, 25 martie, ministrul Afacerilor Interne al R.Moldova, Victor Catan, şi ministrul Administraţiei şi Internelor al României, Vasile Blaga, au semnat, la Bucureşti, Protocolul între Guvernul R.Moldova şi Guvernul României, pentru aplicarea Acordului între Comunitatea Europeană şi Republica Moldova privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală, semnat la Bruxelles, la 10 octombrie 2007.
Potrivit MAI, în cadrul conferinţei de presă organizată cu acest prilej, ministrul Vasile Blaga a precizat faptul că „relaţia dintre cele două ministere, în ultimele patru luni de zile, este excepţională. Am oferit colegilor moldoveni întreaga disponibilitate de a contribui la modernizarea Ministerului de Interne de la Chişinău"
Printre acţiunile de sprijinire a colegilor de peste Prut, ministrul Administraţiei şi Internelor s-a referit la „Proiectul de cooperare internaţională în managementul poliţienesc şi de frontieră, prin formarea formatorilor", în cadrul căruia 25 ofiţeri din Republica Moldova au venit la Bucureşti, la suplimentarea numărului de poliţişti de frontieră de la Consulatul României din statul vecin, precum şi la cele 5 locuri pentru studenţii moldoveni de la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza".
Ministrul Vasile Blaga i-a prezentat omologului din Republica Moldova obiectivele ministerului pentru perioada următoare, precum şi măsurile luate în vederea atingerii obiectivului strategic al României, respectiv aderarea la Spaţiul Schengen, în luna martie a anului viitor.
În acest context, oficialul român a reamintit faptul că „trebuie să securizăm frontiera cu Republica Moldova dar, în acelaşi timp, nu ne propunem să ridicăm bariere pe Prut faţă de cetăţenii moldoveni", amintind de cele trei mari acţiuni realizate în comun cu statul vecin într-un interval de numai o lună: deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rădăuţi Prut - Lipcani; relocarea la Ungheni a punctului de trecere a frontierei feroviar şi semnarea acordului de mic trafic cu Republica Moldova care va intra în vigoare la 31 martie a.c.
În mod simbolic, ministrul Administraţiei şi Internelor i-a oferit omologului moldovean primul specimen de permis de mic trafic.
Ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, general maior de poliţie Victor Catan i-a înmânat oficialului român o porţiune din sârma ghimpată tăiată la Lipcani - Republica Moldova, cu prilejul deschiderii punctului de trecere a frontierei de la Rădăuţi Prut, precizând că acea sârmă ghimpată „ne-a despărţit 66 ani" şi exprimându-şi speranţa că ea „se va transforma în poduri".
De asemenea, ministrul de interne moldovean şi-a exprimat „recunoştinţa pentru susţinerea acordată Republicii Moldova, de către statul român, în calea spre integrarea europeană" precizând că această susţinere s-a realizat „nu numai prin vorbe, ci prin fapte".
Protocolul de aplicare a Acordului între Comunitatea Europeană şi Republica Moldova privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală, semnat la Bruxelles, la 10 octombrie 2007 conţine prevederi referitoare la autorităţile cu competenţe în domeniu, punctele de trecere a frontierei, mijloacele de probă privind cetăţenia, transferul persoanei ce urmează a fi readmisă, returnarea/ readmisia persoanelor în procedură accelerată, condiţiile pentru returnarea şi tranzitul sub escortă.
Vineri, 26 martie, la Bucureşti, la sediul MAE, în sala Gafencu, ministrul Victor Catan va participa la ceremonia de închidere a proiectului "Cooperarea Internaţională în Managementul Poliţienesc prin Formarea Formatorilor", în cadrul căruia au participat 10 colaboratori ai MAI al RM.
Proiectul a fost elaborat la iniţiativa Guvernului României în scopul întăririi capacităţii de cooperare dintre Republica Moldova şi România în domeniul managementului poliţienesc şi al frontierei de stat.