Discuţia s-a axat pe situaţia social-economică şi politică din Republica Moldova şi eforturile depuse de actuala guvernare în procesul integrării europene şi depăşirii crizei economice şi constituţionale din ţară. Totodată, delegaţia Fondului German Marshall a solicitat informaţii referitoare la provocările cu care se confruntă Republica Moldova şi cum ar putea Fondul să contribuie la atingerea obiectivelor în actul de guvernare şi la depăşirea provocărilor. În acest context, Fondul German Marshall îşi doreşte să devină un aliat al Republicii Moldova în eforturile sale de integrare europeană şi depăşire a dificultăţilor financiare, au precizat membrii delegaţiei.
Mihai Ghimpu a făcut o trecere în revistă a situaţiei generale din R.Moldova, mulţumind Fondului German Marshall pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova, în special pentru asistenţa valoroasă în domeniul consolidării democraţiei şi reformelor democratice. Mihai Ghimpu a adus mulţumiri SUA pentru asistenţa financiară în valoare de 574 milioane dolari SUA, acordată Republicii Moldova în cadrul Reuniunii Grupului Consultativ al Donatorilor „Parteneriat pentru Moldova", desfăşurată săptămâna trecută la Bruxelles.
Mihai Ghimpu a specificat importanţa sprijinului SUA în eforturile de reintegrare a R.Moldova şi soluţionare pe cale paşnică a diferendului transnistrean, prin retragerea ordonată şi completă a trupelor străine şi evacuarea armamentului şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.
Fondul German Marshall este o instituţie de politici publice, neafiliată politic, activitatea căreia este dedicată promovării unei cooperări şi înţelegeri aprofundate între SUA şi Europa. Fondul German Marshall a lansat Fondul Balcanic pentru Democraţie în 2003 şi Fondul Mării Negre pentru Cooperarea Regională în 2007, care oferă granturi ONG-urilor din Europa de Sud-Est şi din bazinul Mării Negre, inclusiv din Republica Moldova, pentru a susţine cooperarea regională şi buna guvernare, anunţă Serviciul de presă al Legislativului.