Ministerul Economiei a desfăşurat, astăzi 23 aprilie, masa rotundă cu genericul „Comerţul exterior şi eliminarea constrîngerilor din mediul de afaceri". Evenimentul a fost prezidat de către Viceministrul Economiei Octavian Calmîc, cu participarea la discuţii a reprezentanţilor mediului de afaceri, societăţii civile, asociaţiilor de business, precum şi instituţiilor subordonate ME- Camera de Licenţiere, Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie, Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor.
„Scopul organizării evenimentului de astăzi este de a identifica în comun constrîngerile de bază existente în prezent în mediul de afaceri autohton şi găsirea, respectiv, a unor soluţii care ar facilita activitatea de comerţ pentru producătorii naţionali. " a declarat la începutul mesei rotunde Viceministrul Economiei Octavian Calmîc.
Viceministrul Economiei a anunţat cele mai recente date din comerţul exterior , anunţînd o stagnare la capitolul importuri şi o creştere cu circa 16% a exporturilor, în primul trimestru al anului 2010 , fapt condiţionat şi de facilitarea regimului comercial al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană prin acordarea la 1 martie 2008 a Preferinţelor Comerciale Autonome (ATP).
Participanţii la masa rotundă au evidenţiat în comun un set de probleme sistemice care afectează nemijlocit activitatea de comerţ a majorităţii producătorilor autohtoni. Astfel, au fost aduse la cunoştinţa ME o serie de bariere netarifare ce ţin de interdicţiile la import, administrarea vamală, fiind accentuat aspectul preţurilor indicative/orientative, ordinele serviciului vamal privind modul de vămuire, atribuirea poziţiei tarifare la mărfurile importate, fapt ce nu este reglementat de actele juridice naţionale.
Potrivit ME, a fost menţionată elaborarea în anul 2009, de către Ministerul Economiei a Planului de eliminare a constrîngerilor din mediul de afaceri care se axează pe recomandări de îmbunătăţire a mediului de afaceri în domenii precum: iniţierea şi licenţierea afacerilor; exportul de vinuri şi metale; siguranţa produselor alimentare; fiscal; infrastructura calităţii; marcarea de stat a unor produse alimentare; vamal; importul produselor de origine animală; plăţii taxelor ecologice la import; activităţii organelor de control.