Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a demarat verificările privind legalitatea utilizării mijloacelor bugetare şi a creditelor acordate, sub garanţia statului, la construcţia şi reparaţia drumurilor naţionale.
Potrivit CCCEC, pe parcursul anilor 2007 - 2009, din bugetul de stat, prin intermediul Administraţiei de Stat a Drumurilor, actualmente subordonată Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, la reparaţia traseelor naţionale au fost alocate 771 mln. lei, fiind efectuate lucrări de reabilitare a traseelor: Chişinău - Leuşeni, Rezina - Călăraşi, Ştefan - Vodă - Palanca, Chişinău - Hînceşti, Ustia - Molovata, Mihailovca - Sagaidac - Valea Perjii.
În pofida investiţiilor considerabile, starea traseelor naţionale rămâne a fi în continuare deplorabilă, provocând prejudicii substanţiale transportatorilor.
La iniţiativa Centrului, în comun cu Inspecţia de Stat în Construcţie şi alte instituţii abilitate cu atribuţii de efectuare a expertizei în construcţii, au fost verificate şi se verifică în continuare justificarea investiţiilor efectuate şi conformitatea lucrărilor la cerinţele normative în construcţie şi standardele în vigoare.
În acest sens a fost examinată starea tehnică a stratului vertical al betonului asfaltic şi prelevate probe pentru examinare laboratorică.
Din rezultatele prealabile ale verificărilor se constată faptul necorespunderii proiectelor de reabilitare cu regimul şi condiţiile reale de exploatare a drumurilor, sursele bugetare fiind utilizate iraţional. Ca rezultat, obiectivele reabilitate necesită investiţii suplimentare pentru înlăturarea defectelor care au survenit în procesul exploatării, fapt prin care este prejudiciat bugetul de stat.
Centrul deja instrumentează o cauză penală, pornită conform elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 257 al 3 lit.d) Cod penal, pe faptul executării necalitative cu abateri de la soluţiile de proiect contrar normelor prevăzute pentru lucrările de reabilitare a traseului Mihailovca - Sagaidac- Valea Perjii km 21-36. Lucrările au fost efectuate de către antreprenorul general S.R.L. „Speranţa", costul lucrărilor fiind estimat la suma de 17 mil. 669 mii lei, achitate de bugetul de stat.
Verificările iniţiate urmează a fi finalizate cu aprecierea prin prisma legislaţiei procesual penale a acţiunilor funcţionarilor responsabili de gestionarea ineficientă a mijloacelor publice, cît şi a antreprenorilor care au majorat ilegal volumele de lucrări.