Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.04.2010

Dumitru Pulbere: „Din nouă state europene cu regim parlamentar numai în Moldova se dizolvă legislativul în cazul eșecului alegerii președintelui”

Dumitru Pulbere: „Din nouă state europene cu regim parlamentar numai în Moldova se dizolvă legislativul în cazul eșecului alegerii președintelui”

Curtea Constitutionala a declarat drept conform exigentelor legii de baza amendamentul comunistilor la articolul 78 din Constitutie, care propun pastrarea formulei de alegere a presedintelui de catre legislatori, numai ca din trei incercari cu scaderea in trepte a numarului de voturi necesare pentru validarea scrutinului, de la 61 in primul tur, la majoritatea simpla de 52 de voturi in cel de-al treilea.

Amendamentul a fost inaintat Curtii la sfirsitul lunii martie, fara sa fi fi fost discutat cu partidele de guvernamint. Alianta pentru Integrare Europeana, la rindu-i, a inaintat propriul proiect de amendare a articolului 78, care pledeaza pentru alegerea presedintelul prin vot direct de catre intreg poporul. Proiectul Aliantei va fi si el examinat de Curtea Constitutionala, insa sansele ca vreunul din ele sa fie si aprobat de Parlament sunt minime.

Chiar daca a dat aviz pozitiv intiativei comunistilor, Curtea a anuntat si citeva obiectii. Magistratii cred ca in articolul 78 nu trebuie sa se conditioneze alegerea presedintelui prin existenta obligatorie a cel putin doi pretendenti si nici sa se prevada dizolvarea legislativului in caz de nealegere a sefului statutului dupa cele trei tururi de scrutin, asa cum prevede proiectul inaintat de PCRM.

Dumitru PulbereIata cum argumenteza reservele Curtii presedintele acesteia, Dumitru Pulbere: „Suntem a noua tara din Europa care are un regim parlamentar, adica presedintele se alege in Parlament. Suntem insa unicii care am pus in Constitutie ca in caz de nealegere, se dizolva Parlamentul. Pentru politicieni, e cea mai usoara iesire din situatie. Eu insa as complica acest articol, astfel incit sa-i obligam pe politicieni sa negocieze si sa gaseasca solutia de compromis."

Magistratii Curtii considera nejustificata si conditia ca noua redactie sa intre in vigoare incepind cu viitoarea legislatura, astfel incit aceasta chestiune sa fie lasata la discretia deputatilor din urmatorul Parlament.

Din nou Dumitru Pulbere: „Nu este cazul sa includem in textul constitutional asa conditionari. Legiuitorul poate face asta prin lege organica."

Avizul favorabil dat astazi amendamentului comunistilor nu schimba insa datele problemei sau echilibrul vicios pe care nu l-a putut depasi legislativul. Atit initiativa comunistilor aprobata de Curtea Constitutionala, cit si cea a majoritatii parlamentare, pe care judecatorii de la CC mai curind ca o vor gasi la fel conforma legii de baza, vor trebui sa fie votate in Parlament cu 67 de voturi, necesare pentru amendarea normelor constitutionale. Dupa ce in legislativ nu s-au gasit 62 de voturi pentru a fi ales presedintele, tocmai 67 de bile albe s-ar putea sa fie imposibil de adunat.

Sergiu SirbuL-am intrebat pe reprezentatul PCRM, Sergiu Sirbu, la ce foloseste un proiect fara sanse de a deveni lege, chiar daca si avizat pozitiv de Curtea Constitutionala.

Sergiu Sirbu: „Este pozitiv ca un astfel de proiect sa existe. El ofera o solutie. Daca majoritarii nu-l vor accepta, ei vor neglija prin asta recomandarile Comisiei de la Venetia, iar criza va continua. Daca se va dori depasirea blocajului, cineva va ceda. "

Pe 4 mai, Curtea va da un aviz si proiectului aliantei de guvernare de modificare a aceluiasi articol din Constitutie. Intr-un interviu acordat Europei Libere, presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere a admis ca si acest amendament ar putea fi avizat pozitiv: „Lasa legiuitorul sa decida. Ambele proiecte sunt bune."

L-am intrebat pe Dumitru Pulbere cita dreptate au cei care spun ca proiectul Aliantei complica lucrurile intrucit genereaza necesitatea modificarii mai multor articole din legea fundamentala.

Dumitru Pulbere: „Daca mergem pe logica proiectului Aliantei, alte articole din Constitutie nu trebuie schimbate, pentru ca ele au ramas intacte dupa reforma constitutionala precedenta, cind s-a trecut la alegerea presedintelui de catre Parlament." (Europa Libera)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus