Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.05.2010

Investigaţii ECONOMIST: Un fost spion sovietic şi un fost premier moldovean vor să asigure Moldova cu energie

Investigaţii ECONOMIST: Un fost spion sovietic şi un fost premier moldovean vor să asigure Moldova cu energie

După 4-5 ani de uitare, iată că se încearcă reactivarea unui proiect mai vechi de construcţie a unei mari centrale electrice la Burlăceni, Cahul. Surpriza cea mai mare nu este faptul că acest proiect este pus pe tapet, ci persoanele ce stau oficial în spatele acestui proiect. Este vorba de fostul premier al Republicii Moldova în anii 1992-1996, Andrei Sangheli şi de Boris Golovin, colonel în retragere ce a activat în trupele speciale din cadrul serviciului de contraspionaj militar sovietic GRU. 

Guvernul susţine proiectul
La mijlocul lunii aprilie, în urma unei vizite a premierului Vlad Filat în zona de sud a Republicii Moldova, s-a anunţat că în luna iulie a acestui an compania moldo-româno-britanică MoldIteraEnergy SRL va începe construcţia unei centrale electrice cu o capacitate de 450 MW în satul Burlăceni, raionul Cahul. 

Andrei Sangheli, directorul companiei, a declarat că lucrările de construcţie vor costa jumătate de miliard de euro. La rândul său, prim-ministrul a menţionat că Guvernul susţine construcţia centralei de la Burlăceni şi a precizat că se va interveni ori de câte ori va fi nevoie pentru a asigura darea ei în exploatare la timp. 

„Trebuie să avem grijă de consumatori şi este necesar să ne mişcăm rapid pentru a-i asigura cu servicii de înaltă calitate", a spus Filat, potrivit unui comunicat al serviciului de presă. Premierul a menţionat că diversificarea surselor de energie constituie un obiectiv al Guvernului, la realizarea căruia vor fi depuse eforturi şi în continuare. Totodată, Vlad Filat a promis că va reveni în acest loc în luna iulie, când vor începe lucrările de construcţie a centralei.

Cine sunt noii proprietari ai MoldIteraEnergy SRL nimeni din cadrul Guvernului nu ne-a putut spune. Ilarion Popa, viceministru al Economiei şi Comerţului, responsabil pentru sectorul energetic ne-a declarat că nu deţine mai multe informaţii despre proiect şi despre cei care vor să-l realizeze, în afară de cele care s-au anunţat oficial. 

Proiect care va face concurenţă directă Centralei de la Cuciurgan
Ex-premierul Andrei Sangheli a acceptat să ne povestească mai multe despre acest megaproiect. El a declarat că, de fapt, compania românească Global Internaţional 2000 (director Boris Golovin) din Bucureşti a cumpărat firma MoldIteraEnergy de la grupul rus Itera şi deţine pentru trei ani drepturile asupra denumirii şi, respectiv, asupra  proiectului centralei.

Potrivit lui Sangheli, în prezent un grup de experţi lucrează asupra actualizării proiectului centralei, inclusiv se efectuează expertiza ecologică şi tehnică a proiectului. Totodată, Global Internaţional 2000 urmează să anunţe un concurs pentru a stabili firma ce se va ocupa de construcţia centralei. Potrivit proiectului de acum câţiva ani, compania rusă Itera a ales întreprinderea rusească Tehnopromexport în calitate de antreprenor general pentru construirea centralei de la Burlăceni. Sangheli a exclus însă faptul că în noile condiţii proiectul va fi realizat de Tehnopromexport.

Directorul MoldIteraEnergy a ţinut să precizeze că o centrală similară funcţionează deja în Skopje (Macedonia), iar alte două vor fi construite în România şi, respectiv, în Germania. Exemplul centralei din Skopje, amplasată în centrul oraşului ar demonstra că astfel de staţii corespund tuturor rigorilor ecologice. De notat că proiectul centralei de la Skopje fusese iniţiat practic concomitent cu cel de la Burlăceni. Centrala de la Skopje funcţionează de trei ani, iar în Moldova se mai află la stadiul de proiect.

Potrivit lui Sangheli, construcţia centralei va fi finanţată de LandesBank Berlin (banca municipală din Berlin), care între altele a finanţat şi construcţia centralei de la Skopje, Macedonia. În luna curentă în Republica Moldova urmează să sosească în vizită de documentare reprezentanţi de la această bancă.

Noii proprietari ai acestui proiect par a fi decişi să-l ducă până la capăt. Andrei Sangheli spune că ei vor finanţa şi construcţia unei porţiuni de şapte kilometri de cale ferată de la Vulcăneşti la Burlăceni, iar o înţelegere în acest sens a fost deja perfectată cu Calea Ferată a Moldovei. „Nu putem începe realizarea pe teren a proiectului dacă nu va exista infrastructura necesară - drumuri, apă, electricitate", spune directorul MoldIteraEnergy.

Cât despre combustibilul în baza căruia la centrală se va produce energie, apoi acesta va fi gazul natural. Cu atât mai mult cu cât, în imediata apropiere trece conducta de tranzit spre Balcani.

Ex-premierul spune că de chestiunile legate de asigurarea cu combustibil a centralei se ocupă Global Internaţional 2000.
Realizarea unui astfel de proiect costisitor, care va face concurenţă directă Centralei de la Cuciurgan, deţinută de holdingul rus Inter RAO EES, pare a fi curată nebunie. Aceasta în cazul în care în spatele celor ce vor realiza proiectul nu stau persoane cu relaţii bune la Moscova, sau chiar oameni de afaceri din Federaţia Rusă.


Igor Dodon, prim-vice prim-ministru, ex-ministru al economiei, în prezent deputat comunist în Parlament, consideră realizarea unui proiect de construcţie a unei centrale pe baza gazelor drept nerealist. Potrivit lui atât timp cât exista Centrala de la Cuciurgan şi cât noii proprietari nu au gazul lor, acest proiect este sortit eşecului. Deputatul a ţinut să precizeze că proprietarul anterior grupul rus Itera avea gazul său, dar până la urmă a renunţat şi la proiect, deoarece în regiune există multe surse de energie ieftină.

Boris Golovin şi Global International 2000
Mai multe investigaţii realizate de ziarişti din România relevă că directorul companiei Global Internaţional 2000 Boris Golovin este un personaj controversat ce ar fi fost implicat în afaceri dubioase cu diamante şi armament, iar de 15 ani are afaceri prospere în România, specializându-se în livrări de cărbune şi păcură CET-urilor româneşti.

Născut la Soroca, în Republica Moldova, Boris Golovin a devenit de câţiva ani ţinta atacurilor presei de la Bucureşti. Se spune despre acesta că ar reprezenta interesele mai multor oligarhi ruşi în România, inclusiv Oleg Deripaska şi Igor Ziuzin. Numele lui Golovin a fost asociat serviciilor de spionaj ruse. De asemenea, se spune despre Boris Golovin că împreună cu mai mulţi oameni de afaceri ruşi a căpuşat sistemul energetic din România. Totodată el a fost direct implicat în recuperarea unei datorii mai vechi a URSS către România în mărime de 21 milioane de dolari. „Participam la modernizarea Termocentralei Mintia-Deva prin furnizarea de echipamente pentru retehnologizarea acesteia. Astfel, s-a ajuns la ştergerea unei datorii mai vechi, din anii ‘80, dintre URSS şi România", a explicat pentru EVZ, Golovin. Termocentrala CET Mintia-Deva este al doilea producător de energie din România, după Porţile de Fier. Furnizorul hunedorean a fost dotat în anii ‘60 cu tehnologie rusească şi asigura o zecime din producţia totală de electricitate a României.


În anul 2003, Golovin a participat la fondarea Centrului de Afaceri Româno-Rus (CARR) şi la înfiinţarea Nova Bank. Ultima între altele până la falimentul din anul 2006 era controlată de acţionari ruşi şi moldoveni.

Conexiunile de afaceri ale lui Boris Golovin includ afacerişti ai energiei cum ar fi Nicolae Bogdan Buzoianu, (fondatorul Energy Holdings) dar şi o serie de personaje provenite din serviciile secrete din diferite ţări.

Printre legăturile sale se numără Horia Constantin Bejan, fost director de relaţii internaţionale în Ministerul Industriilor. Acesta este în prezent director adjunct la firma Global Internaţional 2000, dar când a fost în funcţie a făcut afaceri cu controversatul om de afaceri basarabean Constantin Iavorski, ex-ministru al Resurselor Naturale în guvernul Mircea Druc. Legăturile lui Golovin sunt extrem de diversificate şi duc la mai multe personaje controversate.

Scutiri de zeci de milioane de euro acordate de comunişti
Dincolo de toate acestea se iscă întrebarea dacă însăşi Golovin şi firma Global Internaţional 2000 sunt adevăraţii proprietari ai MoldIteraEnergy SRL.

Or, de exemplu, firma Global Internaţional 2000 a concesionat anul trecut pentru 49 de ani, un teren de 36,5 hectare în Zona Liberă Galaţi, suprafaţă pe care va construi, împreună cu Enel Italia, cea mai mare termocentrală pe cărbune din sud-estul Europei. Terenul este la câţiva kilometri distanţă de hotarul cu Republica Moldova, iar documentaţia privind acest proiect se poate de găsit şi pe site-ul ministerului moldovean al Ecologiei şi Resurselor Naturale. http://www.mediu.gov.md/md/galati/.
Termocentrala va fi administrată de o firmă românească, înfiinţată la iniţiativa Global International 2000 şi Enel, va avea o capacitate de 800 MW, iar investiţia se va ridica la un miliard de euro. Înainte de începerea construcţiei centralei de la Galaţi, Enel şi Global International 2000 trebuiau să obţină acordul transfrontalier de la cele două state vecine, Ucraina şi Republica Moldova. Conform proiectului Ucraina va fi principalul furnizor de materie primă, respectiv cărbune, pentru termocentrala Enel din Zona Liberă. În acest caz, pare straniu că la distanţă de doar 20-30 km, dar în Republica Moldova, aceeaşi firmă vrea să înceapă construcţia altei centrale electrice.

O explicaţie ar putea servi existenţa unor clauze în contractul semnat încă de grupul Itera cu guvernul moldovean, prin care Republica Moldova se angaja să acorde o serie de facilităţi la construcţia centralei de la Burlăceni.

Nu întâmplător la 6 aprilie 2006 Parlamentul Republicii Moldova cu votul majorităţii comuniste a votat o lege prin care a fost modificată Legea cu privire la Tariful vamal şi Codul Fiscal astfel încât „mărfurile şi serviciile importate cu scopul efectuării investiţiilor capitale în cadrul construcţiei centralei electrice în apropierea satului Burlăceni, raionul Cahul, sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată, conform Nomenclatorului aprobat de Guvern".

 
Costul acestor scutiri a fost evaluat la acel moment la 50 milioane euro, acum ele ar valora circa 100 mil. euro.
Serafim Urecheanu, liderul opoziţiei parlamentare de atunci, s-a opus acestui proiect, susţinând că nu este normal ca unei firme cu un capital de 5400 lei, precum este MoldIteraEnergy, să i se acorde asemenea scutiri.

Curios este şi faptul că în mai 2005 fostul preşedinte Vladimir Voronin a respins un proiect de lege în acest sens. Peste un an s-a revenit. Însă Itera nu a mai realizat proiectul. De vină se pare că a fost creşterea semnificativă a preţului gazelor, deopotrivă cu refuzul Gazprom de ai permite companiei să aibă acces la gaze mai ieftine. Directorul MoldIteraEnergy Andrei Sangheli spune că noii proprietari vor beneficia de aceste scutiri, votate de fosta guvernare comunistă. 
De notat că în februarie 2009, cu votul majorităţii comuniste, importante scutiri fiscale au fost acordate companiei cehe J&T, care anunţa că este gata să construiască o megacentrală electrică de 400 MW pe bază de cărbune în zona liberă de la Ungheni. Construcţia însă aşa şi nu a început.

Experţii în domeniu susţin că realizarea celor două proiecte este vitală pentru asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova şi pentru a elimina dependenţa de Centrala de la Cuciurgan, controlată de autorităţile separatiste de la Tiraspol. Totodată, construcţia celor două centrale ar fi lărgit posibilităţile de export a energiei electrice din Moldova în România şi posibil alte ţări.

GLOBAL INTERNATIONAL 2000 SA, din BUCUREŞTI, jud. BUCUREŞTI Stare societate: ÎNREGISTRATĂ, din data de 09.06.1999 CIF: RO11839521  Reg. Com.: J40/5352/1999  Capital social: 91.445,00 RON CAEN (rev. 2 2009): 4671 Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazoşi si al produselor derivate. 98% din capital este deţinut de Boris Golovin, restul de Horia Bejan şi alţi acţionari.

Sursa: ECONOMIST,  autor: Ion PREAŞCA

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus