Populaţia va plăti cu 15-17,5% mai mult pentru gazul natural şi energia termică, în funcţie de suprafaţa locuinţei şi alţi factori, ca urmare a majorării tarifelor la gaze, energie electrică şi termică, estimează Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).
Energia termică îi va arde la buzunare pe consumatorii din municipiile Chişinău şi Bălţi. Astfel, la Bălţi cheltuielile lunare pentru o familie de trei persoane şi un apartament cu două odăi (standard sovietic de 37 metri pătraţi), ar putea să crească în medie cu 79 de lei sau cu 15,9%. Consumatorii din Chişinău vor plăti lunar cu circa 17,5% sau cu 77 lei mai mult decât în prezent pentru încălzirea centralizată.
Totodată ANRE a estimat că pentru familiile ce dispun de încălzire centralizată cheltuielile medii lunare pentru gaze vor creşte în medie cu 10 lei (+15,2%).
În schimb, populaţia care nu dispune de încălzire centralizată şi are centrale autonome, lunar va scoate mai mult din buzunar pentru a achita factura la gaze în medie 90-91 lei (+ 14,9 - 15,4%). Aceste calcule reprezintă media lunară pe întreg anul, iar iarna cheltuielile de regulă sunt mai mari decât vara. Aşa că facturile de acum sunt cu mult mai mici decât cele primite iarna.
De menţionat că în lunile ce au rămas până la finele anului cheltuielile unei familii din trei persoane, care locuiesc într-un apartament cu două odăi cu o suprafaţă de 37 m2, ar putea să crească cu circa 700-750 de lei. Altfel spus, ca urmare a majorării tarifelor din 19 ianuarie 2010 şi a preconizatei modificări, în anul 2010 cheltuielile pentru resurse energetice ar putea fi mai mari comparativ cu 2009, în medie cu peste 200-230 lei pe lună sau 2500-2900 lei pe an.
Până la finele anului 2010, agenţii economici vor trebui să achite suplimentar pentru gaze 186 mil. de lei.
Vor creşte cu 14,1% şi cheltuielile lunare ale agenţilor economici, ca urmare a majorării tarifelor pentru gaze. Estimările făcute de ANRE arată că acestea se vor majora în medie cu 186 mil. de lei până la finele anului, iar în total doar pentru gaze agenţii economici, inclusiv CET-urile vor fi nevoiţi să plătească circa 1,5 mld lei (circa 120 mil. USD).
Toate aceste cifre sunt valabile până la finele anului doar în cazul în care preconizata majorare de tarife va fi ultima din anul curent. (ECOnomist)