Trimite e-mail | Printeaza
IT
18.05.2010

Numărul abonaţilor la Internetul de mare viteză a crescut cu 60,7 %

Numărul abonaţilor la Internetul de mare viteză a crescut cu 60,7 %

În primul trimestru al anului curent, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 60,7%: de la 135 mii la 217 mii, iar numărul utilizatorilor Internetului mobil oferit de operatorii de comunicaţii mobile de generaţia a treia (3G) s-a ridicat la 96 mii, arată date ale Agenţiei Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) despre evoluţiile acestui segment de piaţă.

În aceeaşi perioadă, numărul total al abonaţilor la serviciile de acces la Internet la puncte fixe s-a majorat, faţă de primul trimestru al anului trecut, cu 36,3% şi a atins cifra de 229 mii. Totodată, numărul abonaţilor la Internetul prin dial-up s-a redus cu 63,6% şi a ajuns la 12 mii. Specialiştii Agenţiei explică această situaţie prin creşterea gradului de disponibilitate a serviciilor în bandă largă, reducerea tarifelor, precum şi prin substituţia serviciilor dial-up cu serviciile de Internet în bandă largă la puncte fixe şi mobile.

Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut, faţă de primul trimestru al anului trecut, cu 2,3 puncte procentuale şi a atins nivelul de 6,1%. Deşi acest indicator a înregistrat o creştere importantă, valoarea lui este mică în comparaţie cu situaţia din ţările Uniunii Europene, unde rata medie de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă a depăşit 25%. Agenţia explică situaţia dată prin existenţa unui decalaj mare între zonele urbane şi cele rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea serviciilor de Internet în bandă largă. Dacă în mun. Chişinău numărul abonaţilor la serviciile în bandă largă, raportat la o sută de menaje, constituie 43,3%, atunci în majoritatea raioanelor acest indicator variază între 8 şi 15%.

În perioada de referinţă, volumul total al vânzărilor pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe a crescut, faţă de primul trimestru al anului trecut, cu 13,2% şi a alcătuit 124,5 mil. lei, iar vânzările serviciilor în bandă largă s-au majorat cu 36,9% şi au însumat 80,4 mil. lei. Cea mai semnificativă cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, - de 70,3% - a fost deţinută de SA „MOLDTELECOM". Companiile „Starnet" şi „Orange Moldova" au deţinut cote de 11,2% şi, respectiv, de 4,7%, restul furnizorilor au împărţit împreună 13,8% din această piaţă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus