Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.05.2010

Prin intermediul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare în ultimii zece ani au fost finanţate 50 de proiecte de asistenţă tehnică şi umanitară în valoare de circa 20 milioane de dolari

Prin intermediul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare în ultimii zece ani au fost finanţate 50 de proiecte de asistenţă tehnică şi umanitară în valoare de circa 20 milioane de dolari

Potrivit MAEIE, în cadrul întrevederii dintre Micheline Calmy-Rey, Consilier Federal, Ministrul Afacerilor Externe al Confederaţiei Elveţiene şi şeful diplomaţiei moldoveneşti Iurie Leancă au fost examinate subiectele de bază ale relaţiilor bilaterale moldo-elveţiene, cei doi Miniştri făcând un schimb de opinii şi asupra altor teme de interes reciproc.

Făcând o apreciere de ansamblu a stadiului actual al cooperării bilaterale, Ministrul moldovean a adus mulţumiri autorităţilor elveţiene pentru asistenţa tehnică acordate ţării noastre. Astfel, prin intermediul Agenţiei elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, în ultimii zece ani au fost finanţate 50 de proiecte de asistenţă tehnică şi umanitară în valoare de circa 20 milioane de dolari. Aceste proiecte se înscriu în procesul general de democratizare şi de integrare europeană a ţării. Iurie Leancă s-a referit în detalii la obiectivele principale ale politicii interne şi externe promovate de Guvernul Republicii Moldova, o atenţie deosebită fiind acordată acţiunilor întreprinse în vederea atingerii standardelor necesare pentru  aderarea la Uniunea Europeană. În contextul lansării Programului Cuprinzător de Consolidare a Capacităţilor Instituţionale în cadrul Parteneriatului Estic,   Confederaţia Elveţiană a fost invitată să contribuie la pregătirea instituţiilor publice moldoveneşti pentru implementarea viitorului Acord de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană prin participarea la programul susmenţionat în calitate de donator. De asemenea, Elveţia a fost invitată să adere într-un viitor apropiat la Centrul comun de vize de la Chişinău, ceea ce va facilita  demersurilor cetăţenilor moldoveni care doresc să călătorească în această ţară.

Împărtăşind viziunile privind intensificarea cooperării multidimensionale între Republica Moldova şi Confederaţia Elveţiană, M. Calmy-Rey a apreciat eforturile reformatoare şi democratice ale noii guvernări de la Chişinău şi a dat asigurări că ţara sa va sprijini în continuare prin proiecte concrete aceste aspiraţii.

Pe lângă dimensiunea bilaterală, vizita a avut şi un aspect  cu valoare de pionierat pentru Republica Moldova. În semn de apreciere şi interes pentru ţara noastră, partea elveţiană a luat decizia să organizeze la Chişinău în această perioadă reuniunea anuală a ambasadorilor elveţieni din ţările Europei Centrale şi de Sud-Est.

În contextul consolidării cadrului juridic al relaţiilor bilaterale, Micheline Calmy-Rey şi Iurie Leancă au semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Consiliul Federal Elveţian cu privire la facilitarea eliberării vizelor, Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Consiliul Federal Elveţian privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală şi Protocolul de implementare a acestuia din urmă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus