Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.05.2010

Desființarea posturilor reprezentanților speciali UE în Moldova și Caucaz Europa Libera.

Desființarea posturilor reprezentanților speciali UE în Moldova și Caucaz  Europa Libera.

Propunerea Catherine Ashton este interpretată drept o scădere a interesului UE pentru zonă și un afront adus noilor membri UE care susțin Parteneriatul Estic

Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Catherine Ashton a propus renuntarea la posturile pe care le ocupau in Moldova si Caucazul de Sud, reprezentantii speciali ai Uniunii Europene. Daca aceasta decizie va fi aprobata de tarile membre ale Uniunii, ar putea sa insemne scaderea dramatica a importantei pe care Uniunea o acorda politicii ei de vecinatate si Parteneriatului Estic. Relatarea corespondentului Europei Libere la Bruxelles, Ahto Lobiajas este rezumata de Oana Serafim.

Diplomati din cadrul Uniunii Europene spun ca aceasta propunere i-a luat prin surprindere pe multi dintre membrii UE, cit si pe cei doi emisari ai Bruxelles-ului - Kalman Miszei si Peter Semneby. Propunerea a fost avansata vineri, la o reuniune cu ambasadorii tarilor Uniunii de catre principalul consilier al Catherinei Ashton, diplomatul britanic Robert Cooper. Cooper le-a dat ambasadorilor mai multe detalii despre propunerea doamnei Ashton decit erau cuprinse intr-o scrisoare pe care aceasta o trimisese la 21 mai si in care erau prezentata reorganizarea actualei structuri pe care Catherine Ashton o coordoneaza.

Pina acum, scrie corespondentul nostru, emisarii Uniunii desfasurati in regiuni aveau posibilitatea sa exprime punctele de vedere ale UE, erau in subordinea inaltului reprezentat pentru politica externa, dar erau nominalizati de catre tarile membre prin consens si se consultau frecvent cu ambasadorii tarilor Uniunii de la Bruxelles.

Pina acum Uniunea Europeana avea 11 astfel de emisari speciali. in afara de Moldova si de Caucazul de Sud ei erau in Sudan, Kosovo, Macedonia, Bosnia, Asia Centrala, Afganistan si in regiunea Marilor Lacuri din Africa. Existau reprezentati speciali pentru colaborarea cu Uniunea Africana si in procesul de pace din Orientul Mijlociu. Propunerea catherinei Ashton a fost sa se renunte la unii dintre acesti emisari, altii sa isi extinda responsabilitatile iar altii sa fie absorbiti de reprezentantele locale ale Comisiei Europene si alte pozitii sa fie pur si simplu eliminate, mai ales in zone care nu sunt considerate de importanta majora pentru interesele Uniunii.

In baza noii propuneri, scrie corespondentul Europei Libere Ahto Lobiakas, Moldova si Caucazul de Sud isi vor pierde emisarii speciali, asa cum se va intimpla si cu cei care reprezinta Uniunea in procesul de pace din Orientul Mijlociu. In Moldova, responsabilitatile lui Kalman Miszei vor fi preluate de reprezentantul Comisiei Europene la Chisinau.

Corespondentul nostru spune ca decizia doamnei Ashton, in special pentru Moldova si pentru Caucaz este greu de inteles, avind in vedere ca in cele doua regiuni exista unele din cele mai indelungate conflicte inghetate care sunt, in continuare si greu de solutionat dar si cu potential primejdios. Cei care critica decizia Inaltului reprezentant pentru politica externa spun ca vor fi mentinute pozitiile emisarilor speciali din Sudan, regiunea Marilor Lacuri din Africa si din Asia Centrala. Experti europeni cred ca propunerea Catherinei Ashton ar arata astfel diminuarea interesului Uniunii Europene pentru Moldova si Caucazul de Sud intr-un moment al incalzirii bruste a relatiilor Bruxelles-ului cu Moscova.

Mai mult, propunerea poate fi interpretata ca o diminuare a rolului decizional in cadrul Uniunii al noilor membri - care toti sunt sustinatori ai politicii de vecinatate si a Parteneriatului Estic -  si cresterea influentei tarilor din asa numita „veche Europa" - Franta, Germania si Marea Britanie. In politica externa a tuturor acestor 3 tari, zonele de interes sunt Afganistanul, Asia Centrala si Africa, locuri in care vor continua sa actioneze reprezentantii speciali ai Uniunii.

Corespondentul nostru relateaza ca nici Kalman Miszei si nici Peter Semneby n-au stiut, pina vineri de aceasta propunere. Oricum mandatele celor doi urmeaza sa expire pe 31 august si, daca propunerea Catherinei Ashton va fi acceptata, ei nu vor mai fi inlocuiti de alti diplomati.

In ceea ce priveste Moldova, scrie corespondentul nostru la Bruxelles, relatia sa cu Uniunea Europeana va fi lasata, cel mai probabil in seama Romaniei, cel mai apropiat vecin european al ei. (Europa Libera)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus