Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, aflat in vizita oficiala la Washington, a vorbit despre securitate energetica cu secretarul de stat Hillary Clinton (foto), careia i-a explicat care sunt principalele proiecte ale Romaniei in domeniu.
Seful diplomatiei romane a mai spus la briefingul de presa de la Departamentul de Stat ca a discutat cu omologul american si despre cele mai recente evolutii in regiunea Marii Negre si in "imediata vecinatate a Uniunii Europene", zona in care se afla Republica Moldova si Ucraina, arata NewsIn.
De asemenea, cei doi oficiali au vorbit despre cooperarea bilaterala pentru o mai buna protejare a soldatilor din Afganistan, in conditiile in care Romania si-a sporit contingentul trimis in acest teatru de operatiuni.
Ministrul Baconschi a calificat drept "excelenta" discutia purtata cu Hillary Clinton pe temele de pe agenda bilaterala si a spus ca este nerabdator sa colaboreze cu omologul american si sa sporeasca valoarea parteneriatului bilateral.
El a spus ca Romania si SUA doresc sa adauge substanta parteneriatului strategic pe care il au, inclusiv prin programul de aparare antiracheta.
De asemenea, potrivit ministrului roman de externe, Bucurestiul si Washingtonul au "asteptari comune" in perspectiva summitului NATO de la sfarsitul acestui an, unde trebuie adoptat un nou concept strategic al Aliantei si trebuie data unda verde integarii scutului american antiracheta intr-un sistem colectiv de aparare al NATO.
"Ne-ar placea, de asemenea, sa exploram impreuna toate posibilitatile de a starni mai mult interes in randul comunitatii de afaceri din SUA fata de oportunitatile oferite de economia romaneasca", a mai spus Baconschi, aflat in prima sa vizita oficiala la Washington.
In afara de Nabucco, proiectul gazoductului destinat sa reduca dependenta UE de gazul rusesc, Romania s-a implicat recent in promovarea proiectului de interconectare energetica Azerbaidjan-Georgia-Romania (AGRI). Interconectorul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania) este destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiata. Proiectul prevede construirea a doua teminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Marii Negre si celalalt la Constanta. (Wall-Street )