Vladimir Filat este aşteptat luni de procurori, pentru a fi audiat în calitate de martor în contextul evenimentelor din 6 - 7 aprilie 2009.
La etapa actuală Procuratura Generală continuă investigarea cauzei penale ce vizează acţiunile de dezordini în masă şi jafuri, comise de unii participanţi la întrunirile desfăşurate la 7 aprilie 2009.
Este de menţionat că respectiva cauză este una complexă, în cadrul căreia au fost efectuate multiple acţiuni de urmărire penală şi măsuri operative de investigaţie, printre care audierea a peste 1 500 de persoane (V.Voronin, M.Tcaciuc, I.Morei, V.Ţurcan, C.Lucinschi, V.Tarlev, D.Braghiş, A.Tănase, M.Godea, C.Vieru, V.Cosarciuc, A.Oleinic, N.Robu, D.Chirtoacă, O.Nantoi, I.Bolboceanu, Iu. Banari, V.Matei, N.Dabija, V.Coteţ , V.Cuşnir, V.Pavlicenco, A.Reşetnicov etc.)
În rezultatul instrumentării cauzelor penale în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea sediilor edificiilor puterii centrale ale Republicii Moldova - Preşedinţia şi Parlamentul (art.285 CP), la comiterea actelor de huliganism (art.287 CP), la sustrageri deschise a bunurilor din aceste edificii - jafuri (art.187 CP) au fost: pornite - 52 cauze penale; expediate în judecată - 31 cauze penale în privinţa a 43 de persoane; urmărirea penală a fost suspendată în 3 cauze penale în privinţa a 6 persoane care se eschivează de la organul de urmărire penală (4 dintre care sunt minori); urmărirea penală a fost încetată în privinţa a 178 persoane, inclusiv pe motive de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului, liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundere administrativă şi din motiv că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii.
Concomitent, procurorii cercetează şi infracţiunile săvîrşite de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură etc.
Astfel, au fost înregistrate şi examinate, în special de procuratura militară Chişinău şi procuratura mun. Chişinău, 108 sesizări cu privire la infracţiuni, dintre care în 31 cazuri procurorii s-au autosesizat şi au început investigaţiile în lipsa plîngerilor cetăţenilor.
Din numărul total al plîngerilor: în 53 cazuri au fost pornite cauze penale;
21 dosare în privinţa a 36 colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate cu concluzii de învinuire în judecată, unde se află pînă la moment în stadiu de examinare, anunţă Serviciul de presă al Procuraturii Generale.