Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi de Securitate. Discuţia s-a axat pe situaţia politică din R.Moldova, reforma constituţională, reglementarea transnistreană şi paşii întreprinşi de Republica Moldova în vederea apropierii de Uniunea Europeană.
Vlad Filat a făcut o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse pentru depăşirea crizei constituţionale din Republica Moldova. Vlad Filat a mulţumit pentru suportul constant acordat de structurile europene în acest sens şi a reiterat ataşamentul Republicii Moldova faţă de valorile europene.
Referindu-se la conflictul transnistrean, Premierul a vorbit despre ultimele evoluţii legate de procesul de reglementare. Vlad Filat a menţionat că, acum o lună, a efectuat o vizită oficială la Berlin unde s-a întîlnit cu Cancelarul Federal, Angela Merkel, cu care a discutat despre reglementarea transnistreană.
„În cadrul Summit-ului ruso-german de săptămîna trecută, Angela Merkel şi Dmitri Medevdev, Preşedintele Federaţiei Ruse, au propus crearea unui nou for la nivel de miniştri de externe din partea UE şi Rusiei. Acesta este un semnal foarte bun, care ne face să credem că problema transnistreană devine unul din principalele subiecte în cooperarea UE-Rusia", a precizat Premierul.
Vlad Filat a mulţumit Înaltului Reprezentant al UE pentru mesajul privind reglementarea transnistreană din 17 mai, menţionînd că acesta a avut un impact pozitiv.
„Apreciem deschiderea UE şi Rusiei, în contextul necesităţii relansării procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi sîntem siguri că reglementarea transnistreană poate deveni unul din cele mai importante succese ale UE în politica externă, în contextul noilor reforme instituţionale", a apreciat Prim-ministrul.
Vlad Filat a precizat că strategia Guvernului de reglementare transnistreană constă în edificarea unei Moldove atractive, iar sprijinul Uniunii Europene în acest sens este de o importanţă crucială.
„Din această perspectivă, unul dintre lucrurile importante care poate fi făcut este liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova şi angajarea negocierilor pentru crearea zonei de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător", a spus Vlad Filat.
Premierul a precizat că Republica Moldova nu cere un tratament special în dialogul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi a înmînat Doamnei Catherine Ashton un non-paper care descrie progresele ţării noastre în domeniul gestionării frontierei.
Catherine Ashton a spus că urmăreşte atent situaţia politică din Republica Moldova.
„În Republica Moldova sînt toate premisele pentru a construi un adevărat stat de drept", a precizat Catherine Ashton.
Înaltul Reprezentant al UE a spus că sprijină implicarea mai activă a Uniunii Europene în relansarea cît mai rapidă a negocierilor în format 5+2, menţionînd că UE susţine abordarea Republicii Moldova de a soluţiona conflictul transnistrean în baza unei Moldovei atractive.
Ea a salutat dialogul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, ce va demara la 15 iunie, la Luxembourg, informează un comunicat al Serviciului de presă al Guvernului.
La întrevedere au participat Vice-premierul Iurie Leancă, ministrul al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Alexandru Tănase, ministru al Justiţiei.