Ministrul român al afacerilor externe Teodor Baconschi a găzduit cea de-a doua reuniune a Grupului informal de sprijin pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, care a avut loc în marja Consiliului Afaceri Externe (Luxemburg, 14 iunie 2010), cu participarea Prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat, şi a ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă.
Reuniunea a beneficiat de participarea unui număr important de miniştri ai afacerilor externe din statele membre UE, a comisarului pentru extindere şi politica de vecinătate, Štefan Füle, a Reprezentantului Special al UE pentru Republica Moldova, Kálmán Mizsei, a directorului general adjunct pentru relaţii externe din cadrul Comisiei Europene, Hugues Mingarelli.
Dezbaterile au evidenţiat consolidarea sprijinului pentru intensificarea parcursului european al Republicii Moldova şi pentru înregistrarea de progrese pe toate palierele prioritare ale relaţiilor UE - Republica Moldova: negocierile asupra Acordului de Asociere, regimul de vize, pregătirile pentru negocierea unui Acord aprofundat de liber schimb, asistenţa macro-financiară.
A fost salutată, în mod special, lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize, în marja Consiliului de Cooperare UE - Republica Moldova (Luxemburg, 15 iunie 2010) şi s-a exprimat speranţa unui parcurs accelerat în această direcţie.
În privinţa situaţiei interne, a fost unanim apreciată identificarea, de către coaliţia de guvernare, a unei soluţii de depăşire a crizei constituţionale şi a fost încurajat angajamentul guvernului de la Chişinău de a continua reformele democratice.
Referitor la dosarul transnistrean, s-a pledat pentru consolidarea demersurilor în vederea soluţionării conflictului şi a unei implicări sporite a UE în cadrul formatului 5+2, pentru găsirea unei soluţii durabile, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Ministrul român al afacerilor externe a exprimat sprijinul constant şi solid pe care România îl acordă eforturilor R. Moldova de apropiere de UE şi convingerea că Republica Moldova are potenţialul de a deveni o poveste de succes în vecinătatea estică a UE. Perioada următoare este decisivă pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova pe calea reformelor democratice, actualul guvern de la Chişinău demonstrând voinţa politică şi capacitatea de a obţine rezultate concrete în acest sens. Este vital ca sprijinul UE să fie menţinut la un nivel susţinut. Perspectiva europeană reprezintă destinul firesc al Republicii Moldova, informează un comunicat al Ministerului român al afacerilor externe.