În cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului de Cooperare UE - Republica Moldova, Consiliul de Cooperare a salutat dinamica pozitivă a relaţiilor dintre UE şi Republica Moldova şi evoluţiile realizate în ultimele şase luni. Consiliul de Cooperare a amintit, în special, imboldul pozitiv care i-a fost imprimat Consiliului UE-RM din 21 decembrie 2009 şi a subliniat oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic, inclusiv pe dimensiunile multilaterale ale acestuia.
Consiliul de Cooperare şi-a exprimat aprecierea pentru procesul consecvent al consultărilor privind reforma constituţională şi a reamintit importanţa respectării standardelor democratice şi a statului de drept, precum şi a incluziunii, în vederea finalizării acestui proces.
UE a salutat aspiraţiile europene ale Moldovei şi a confirmat angajamentul faţă de obiectivele de asociere politică şi integrare economică cu UE. Uniunea Europeană a reiterat dorinţa sa de a merge mai departe, cu măsuri concrete, astfel încât reformele iniţiate să fie susţinute, cu un accent special pe negocierea viitorului Acord de Asociere, progresul spre o integrare economică şi dialogul de vize care a fost lansat în cadrul Consiliului de Cooperare.
UE şi-a reafirmat disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova, inclusiv prin asistenţă macrofinanciară şi consiliere la nivel înalt a Guvernului. UE a subliniat că Republica Moldova trebuie să-şi intensifice eforturile pentru implementarea eficientă a reformelor structurale - în special, în ceea ce priveşte statul de drept, lupta împotriva corupţiei, precum şi mediul de afaceri şi de investiţii.
Consiliul de Cooperare şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu progresele importante realizate în cadrul negocierilor privind viitorul Acord de Asociere dintre UE şi Republica Moldova, subliniind, de asemenea, valoarea profundă a cooperării sectoriale, inclusiv în domenii precum justiţia, libertatea şi securitatea; transportul, energia, sănătatea şi dezvoltarea regională. UE a subliniat necesitatea consolidării instituţiilor responsabile de aplicarea reformelor, precum şi importanţa implicării societăţii civile în realizarea acestora.
UE a subliniat angajamentul său de intensificare a eforturilor în vederea reglementării transnistrene, inclusiv prin sprijinirea în continuare a EUBAM şi a măsurilor de consolidare a încrederii, reamintind despre eforturile sale în sprijinul reluării negocierilor în formatul „5 +2". De asemenea, UE a salutat interesul Republicii Moldova manifestat în cadrul participării la operaţiunile CSDP.
UE a fost reprezentată de Diego Lopez Garrido, secretarul de stat al Ministerului
Afacerilor Externe al Spaniei şi dl Stefan Füle, Comisarul European pentru Extindere, şi Politica Europeană de Vecinătate. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Prim-ministrul Vlad Filat, informează un comunicat al Delegatiei Uniunii Europene in Moldova..