Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sprijină modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare în Republica Moldova cu un împrumut suveran în sumă de 10 milioane euro pentru a co-finanţa un program de dezvoltare a companiilor de apă şi canalizare, primul proiect din ţară dedicat regionalizării serviciilor de apă şi canalizare şi creării companiilor Apă-Canal regionale.
În prezent doar 45 la sută din populaţia Republicii Moldova are acces la surse sigure de apă potabilă, fântânile reprezentând sursa principală de apă în regiunile rurale ale ţării.
Împrumutul BERD va fi oferit întreprinderilor Apă-Canal din şase localităţi angajate să implementeze reforme - Floreşti, Soroca, Hânceşti, Orhei, Leova şi Ceadar-Lunga. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru a finanţa modernizarea şi extinderea sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare în aceste oraşe, precum şi extinderea acestor sisteme către localităţile din împrejurimi.
Proiectul va ajuta întreprinderile Apă Canal participante să devină operatori regionali viabili de servicii comunale, facilitând accesul la surse sigure de apă potabilă pentru locuitorii din aproximativ 40 de localităţi şi contribuind la îmbunătăţirea sănătăţii publice şi reducerea nivelului de poluare.
Totodată programul de investiţii sprijină descentralizarea infrastructurii municipale în Republica Moldova, oferind întreprinderilor din localităţi mici şi mijlocii acces la surse de finanţare. Acest proiect va introduce relaţii contractuale între companiile Apă-Canal şi autorităţile locale prin intermediul unor acorduri de prestare a serviciilor.
Proiectul, al cărui cost total este de 30 milioane euro, este co-finaţat de un împrumut de 10 milioane euro din partea Băncii Europene de Investiţii şi un grant de 10 milioane euro din partea Facilităţii de investiţii pentru vecinătate (NIF) a Uniunii Europene. BERD va acorda suplimentar încă 2 milioane de euro în calitate de asistenţă tehnică pentru implementarea proiectului.
"Dezvoltarea proiectelor de infrastructură publică, în special în sectorul apa-canalizare în afara Chişinăului, este una din priorităţile BERD în Moldova. Acest proiect important va îmbunătăţi considerabil calitatea serviciilor, aducând beneficii pentru sănătatea populaţiei în regiunile suburbane şi ajutând companiile Apă-Canal să devină afaceri regionale viabile", a declarat Thomas Maier, Managing Director pentru infrastructură al BERD.
"Starea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare în Republica Moldova este extrem de precară", a spus Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor. "Astfel Guvernul Republicii Moldova a intervenit cu solicitarea către creditorii externi pentru oferirea asistenţei financiare, întru realizarea programelor de dezvoltare a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă. Apreciem înalt prezenţa Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Republica Moldova şi ţinem să mulţumim BERD pentru suportul şi asistenţa acordată pe parcursul activităţii sale, întru realizarea programelor strategice şi sperăm într-o colaborare continuă pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a Republicii Moldova", a mai adăugat ministrul Finanţelor.
Potrivit MF, de la începutul activităţii în Republica Moldova până în prezent, BERD a investit peste 400 milioane euro în diverse sectoare ale economiei, mobilizând fonduri suplimentare de circa 330 milioane euro.