Forumul a fost organizat în premieră în R.Moldova de către Ambasadele SUA acreditate la Chişinău şi Bucureşti, Camera de Comerţ şi Industrie din Republica Moldova şi Camera de Comerţ Americană în România.
Vlad Filat a menţionat importanţa dezvoltării mediului de afaceri pentru R.Moldova, precizînd că Guvernul depune toate eforturile pentru implementarea reformelor şi facilitarea mediului investiţional.
„Există receptivitate faţă de mărfurile moldoveneşti pe pieţele din Est şi Vest, Republica Moldova şi foarte aproape de semnarea Acordului de Comerţ Liber şi Aprofundat cu Uniunea Europeană. La 15 iunie, la Luxembourg, a fost lansat dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu UE, acesta fiind încă un pas important, inclusiv pentru oamenii de afaceri din ţara noastră", a accentuat Vlad Filat.
Prim-ministrul a mulţumit Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în România, Mark Gitenstein, şi Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA la Chişinău, Asif J. Chaudhry, pentru implicare şi deschidere faţă de Republica Moldova, menţionînd că ţara noastră are nevoie de astfel de prieteni.
Premierul a atras atenţia businessmanilor americani la oportunităţile pentru investiţii în Republica Moldova cum ar fi: infrastructura, tehnologiile informaţionale, agricultura, industria etc.
Vlad Filat a vorbit şi despre domeniul legislativ şi fiscal naţional, precizînd că Executivul va acţiona în vederea înlăturării tuturor impedimentelor.
Referindu-se la Programul „Compact", finanţat în cadrul Corporaţiei „Provocările Mileniului", Premierul a spus că priveşte acest proiect nu doar ca pe o susţinere financiară acordată ţării noastre, ci şi ca un suport moral, un mesaj adresat mediului de afaceri.
Ambasadorul SUA la Chişinău, Asif J. Chaudhry, a chemat oamenii de afaceri să iniţieze afaceri în Moldova, accentuînd că ţara noastră face eforturi pentru a deveni un stat european, democratic şi prosper.
Asif J. Chaudhry a atras atenţia companiilor americane asupra posibilităţilor de afaceri nevalorificate, îndemnîndu-i să facă investiţi în sectoarele bancar, construcţii, agricultură, industria prelucrătoare, tehnologii informaţionale. Ambasadorul SUA a vorbit în special despre agricultură, domeniu care, în opinia sa, are toate condiţiile de dezvoltare: sol, climă, forţă de muncă.
„Guvernul actual oferă oportunităţi de dezvoltare pentru mediul de afaceri şi are voinţă politică de a implementa reformele necesare. Succesele sînt evidente, Moldova fiind plasată pe locul 10, în ceea ce priveşte eficienţa reformelor. Guvernul Republicii Moldova întreprinde acţiuni privind lupta cu corupţia, crearea zonelor economice libere în întreaga ţară, înfiinţarea ghişeului unic, facilitarea mediului investiţional. Guvernul SUA are convingerea că Republica Moldova se mişcă în direcţia corectă şi vom ajuta ca această ţară să devină cu adevărat o ţară democratică şi prosperă", a subliniat ambasadorul american.
La eveniment au participat reprezentanţi ai 24 de companii americane, româneşti şi internaţionale, obiectivul misiunii fiind informarea şi promovarea oportunităţilor investiţionale şi a condiţiilor de desfăşurare a afacerilor în Republica Moldova, informează un comunicat al Serviciului de presă al Guvernului.