Prim-ministrul Vlad Filat a susţinut astăzi un briefing privind rezultatele vizitei întreprinse la Luxemburg, în perioada 14-15 iunie. Vlad Filat a precizat că această vizită a inclus două componente importante: dimensiunea bilaterală, dimensiunea integrării europene. Dimensiunea bilaterală a presupus vizita oficială în Marele Ducat de Luxemburg în cadrul căreia Premierul a avut întrevederi cu Alteţa Sa Regală Marele Duce Henri, Prim-ministrul Luxemburgului Jean-Claude Juncker, Preşedintele Camerei Deputaţilor Laurent Mosar, conducerea Asociaţiei Băncilor şi Bancherilor din Luxemburg.
„Autorităţile luxemburgheze au apreciat la cel mai înalt nivel ritmul şi calitatea reformelor întreprinse de Republica Moldova într-o perioadă scrută de timp de la preluarea guvernării. Prim-ministrul Luxemburgului Jean-Claude Juncker, unul dintre cele mai marcante personalităţi ale eşichierului politic european, care este şi Preşedinte al Eurogrupului, a apreciat în mod special modul în care autorităţile RM gestionează deficitul bugetar în condiţiile crizei financiare şi economice internaţionale", a spus Prim-ministrul.
Vlad Filat a comunicat că s-a convenit asupra organizării la Chişinău a forumului economic moldo-luxemburghez, care ar putea coincide şi cu vizita pe care Jean-Claude Juncker este disponibil să o efectueze în Republica Moldova în toamna acestui an.
Vlad Filat a comunicat că, în timpul vizitei, a fost semnat Acordul în domeniul securităţii sociale între RM şi Luxemburg.
Premierul a spus că dimensiunea integrării europene a vizitei la Luxemburg a fost structurată pe participarea la reuniunea Grupului de prieteni ai Republicii Moldova, care include 19 state membre ale UE, reuniunea Consiliului de Cooperare RM-UE şi întrevederea cu Preşedintele Băncii Europene de Investiţii, dl Philippe Maystadt.
„În rezultatul discuţiilor despre priorităţile de reformare şi restructurare ale sectoarelor economiei naţionale, la solicitarea mea, Banca Europeană de Investiţii a iniţiat deja acţiunile necesare pentru extinderea sprijinului acordat RM în ceea ce priveşte asigurarea accesului la surse de apă potabilă de calitate, prin elaborarea unei strategii naţionale structurate în acest sens. Totodată, a fost exprimat şi interesul clar al Băncii Europene de Investiţii de a consolida cooperarea cu RM în domeniile infrastructurii drumurilor, conexiunilor energetice şi dezvoltarea IMM-urilor", a precizat Prim-ministrul.
Vlad Filat a menţionat că reuniunea Grupului de Prieteni ai Moldovei a relevat susţinerea de care beneficiază ţara noastră în avansarea pe parcursul european, în mod special fiind apreciată modalitatea de gestionare a crizei constituţionale .
Premierul a precizat că, în cadrul reuniunii Grupului de Prieteni ai Moldovei, Polonia a propus alocarea a 50 mil. de euro Republicii Moldova ca sprijin pentru continuarea parcursului bun pe care îl are, propunere care a întrunit sprijinul tuturor participanţilor, informează un comunicat al Executivului.