Vlad Filat a avut ieri seara o întrevedere cu Fabricio Barbaso, Director general adjunct pentru energie din cadrul Comisiei Europene. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce ţin de colaborarea energetică în regiune, securitatea energetică a R.Moldova şi viitoare preşedinţie a ţării noastre în Comunitatea Energetică.
Fabricio Barbaso a spus că Moldova urmează să deţină preşedinţia în această organizaţie în anul viitor şi a precizat că aceasta este o bună oportunitate pentru ţara noastră de a se face mai văzută pe piaţa energetică europeană.
Oficialul a accentuat importanţa diversificării surselor de energie, precum şi a asigurării securităţii energetice.
Vlad Filat a spus că asigurarea securităţii energetice este un obiectiv al Guvernului şi că se depun eforturi în vederea diversificării surselor de energie.
Premierul a pledat pentru atragerea investiţiilor în acest domeniu, menţionînd că potrivite în acest sens ar fi parteneriatele private, statul urmînd să vină cu reglementări eficiente.
Prim-ministrul a menţionat că Guvernul tratează cu maximă responsabilitate preşedinţia în Comunitatea Energetică, pe care o va exercita în anul viitor, şi s-a arătat sigur că, împreună cu partenerii externi, se va reuşi înregistrarea unor rezultate pozitive, informează un comunicat al Executuvului.
Potrivit mass-media din România, vice-ministrul economiei din Republica Moldova, Ilarion Popa, a declarat în cadrul celei de-a 10 ediţii a Forumului Regional al Energiei FOREN, organizat la Neptun, România, în perioada 13-17 iunie, că guvernul de la Chişinău realizează studii pentru construirea unui terminal de gaze lichefiate în portul Giurgiuleşti, pentru a diminua dependenţa de gazele ruseşti.
Mai mult, sistemul energetic moldovenesc a acumulat datorii de 2,4 miliarde de dolari către Gazprom.
În paralel, interconectările energetice cu România, promise de ministrul român Adriean Videanu, în recenta sa vizită la Chişinău, par să bată pasul pe loc, ceea ce îngrijorează autorităţile moldovene.
Proiectul liniei electrice de interconexiune între Republica Moldova şi România, Suceava-Bălţi de 400 kV, este sub semnul întrebării.
Ilarion Popa spune că că, după încheierea studiului de fezabilitate pentru acest proiect, urmează ca ministerul economiei să semneze contracte cu banca europeană de investiţii (BEI) şi banca europeană pentru reconstrucţie şi dezvoltare (BERD), dispuse să finanţeze proiectul dat.
Lucrările de construcţie ar urma să înceapă în 2011.
În 2004, întreprinderea de stat Moldelectrica şi compania naţională de transport a energiei electrice din România - Transelectrica au semnat, la Bucureşti, memorandumul de înţelegere pentru realizarea proiectului Suceava - Bălţi 400 kV.
Costul acestui proiect este estimat la aproximativ 20 milioane euro şi urmează să fie finalizat în 2012.
Linia Suceava - Bălţi 400 kV este o componentă a proiectului de integrare a sistemelor energetice din Moldova şi Ucraina cu cel al statelor din UE în cadrul Uniunii pentru Coordonare a Transportatorilor de Energie Electrică (UCTE).