Procuratura Generală a verificat legalitatea utilizării produselor din carne, transmise pentru păstrare la depozitul frigorific al ÎS „Moldresurse" ca urmare a ridicării sau confiscării acestora în procesul constatării şi examinării contravenţiilor.
Rezultatele controalelor efectuate de procurori au relevat multiple încălcări ale procedurii contravenţionale care duc la anularea deciziilor de sancţionare de către instanţele de judecată şi prezintă semne de protecţionism şi coruptibilitate.
S-a constatat că, drept temei pentru anularea deciziilor de sancţionare contravenţională, emise de persoanele împuternicite din cadrul Ministerului Afacerilor Interne instanţele de judecată invocă: calificarea incorectă a faptei contravenţionale; prezentarea ulterioară a documentelor de provenienţă a mărfii instanţei de judecată; examinarea cazului în lipsa contravenientului.
Ca regulă, deciziile de sancţionare contravenţională sunt emise în ziua întocmirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, în lipsa contravenientului şi fără a-i acorda acestuia posibilitatea de a prezenta materiale privind provenienţa mărfurilor, ultimul prezentându-le instanţei de judecată.
De asemenea, în fiecare caz agentul constatator, fără înştiinţarea contravenientului, solicită examinarea calităţii produselor din carne de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală (DSV) pe mun. Chişinău, care prin decizia sa declară aceste produse neconforme reglementărilor aplicate în domeniul alimentar şi prescrie utilizarea condiţionată a cărnii sub supravegherea Direcţiei.
După anularea deciziei de sancţionare de către instanţa de judecată şi restituirea produselor confiscate proprietarului, ultimul, necunoscînd despre concluzia DSV privind declararea cărnii neconforme reglementărilor aplicate în domeniul alimentar, o comercializează pentru consumul uman.
După implementarea noului Cod Contravenţional, intrat în vigoare la 31 mai 2009, în pofida existenţei produselor din carne pasibile de a fi confiscate, deseori, agentul constatator nu întreprinde măsuri în vederea confiscării acestora.
Potrivit procurorilor, exemplele descrise denotă atitudinea formală şi tendenţioasă la documentarea cazurilor de păstrare şi comercializare a produselor din carne cu încălcarea normelor stabilite. Aceste abateri creează pericolul punerii în liberă circulaţie a produselor care nu pot fi acceptate pentru consumul uman.
Procuratura Generală a sesizat Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul Fiscal Principal de Stat asupra lichidării încălcărilor de lege stabilite, înlăturarea cauzelor şi condiţiilor care le-au favorizat, informează un comunicat al Serviciului de presă al Procuraturii Generale.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.06.2010Semne de protecţionism şi coruptibilitate la utilizarea produselor din carne
Comentarii (0)