Angajaţii Direcţiei investigare a fraudelor (DIF), în colaborare cu angajaţii Direcţiei poliţiei transporturi (DPT) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi colegii din Federaţia Rusă (FR), au documentat şi anihilat activitatea unui grup criminal specializat în fals de bani. Cei 5 suspecţi, originari din Rusia, fabricau şi puneau în circulaţie lei moldoveneşti şi grivne ucraineşti contrafăcute. Paradoxul este că unii membri ai acestei reţele s-au dovedit a fi angajaţi ai organizaţiei obşteşti „Comitetul de combatere a corupţiei a Federaţiei Ruse".
În luna februarie a anului 2009, la adresa ofiţerilor DIF MAI RM a parvenit o informaţie operativă, precum că, un grup de persoane străine, pun în circulaţie bani falşi, în trenurile internaţionale de pe ruta Moscova-Chişinău.
Imediat după primirea acestor informaţii, timp de un an şi cinci luni, oamenii legii din Moldova şi Rusia au efectuat un şir de acţiuni operative de investigaţie menite să identifice şi să reţină făptaşii. În acest scop, colaboratorii DIF MAI s-au deplasat de nenumărate ori în Federația Rusă, unde au efectuat achiziţii de control a banilor falşi de la toţi membrii acestui grup. Astfel, reţinerea în flagrant a fost posibilă la mijlocul lunii iunie, curent. Tipii au fost surprinşi de forţele de ordine din Rusia în momentul în care se pregăteau să-şi pună în circulaţia „marfa".
Potrivit MAI, cercetările de specialitate ale oamenilor legii au stabilit că suspecţii sunt originari din regiunea Breansk, fabricau bancnotele într-un apartament din Breansk, după care circulau cu trenurile internaţionale cu nr. 341-342, 47-48 de pe ruta Moscova-Chişinău. Aici inşii îşi ţinteau victimele printre călătorii moldoveni şi ucraineni, care se întorceau de la muncă din Rusia. Profitând de lumina slabă din vagoane şi de starea de oboseală şi chiar de „ameţeală" a unor pasageri, suspecţii se ofereau să schimbe la un curs avantajos dolarii şi rublele ruseşti veridice contra lei moldoveneşti şi grivne ucraineşti false.
Potrivit datelor deţinute de poliţie, în plasa infractorilor au încăput circa 142 de moldoveni, suma banilor falşi schimbaţi la o „partidă" variind de la caz la caz. Ofiţerii DIF deţin informaţii că una dintre cele mai mari capturi se ridică la cifra de 13 mii de euro.
În total, poliţia din Moldova a depistat peste 86 mii de lei falşi.
În prezent, suspecţii se află în arestul miliţiei din Rusia, iar potrivit legislaţiei ruse, aceştia riscă ani grei de puşcărie.
Poliţia se adresează tuturor persoanelor care au avut de suferit de pe urma delictelor săvârşite de aceşti tipi să sesizeze poliţia la următoarele numere de telefon: 577-177, 275-512, 0 68 002720.
Pentru a nu deveni victima falsificatorilor de bani, poliţia atenţionează toţi cetăţenii să verifice bancnotele conform următoarelor semne de stabilire a autenticităţii:
1. Portretul domnitorului Ştefan cel Mare incorporat în filigran.
2. Firul de siguranţă amplasat în partea stângă a bancnotei.
3. Fibrele colorate luminiscente incorporate în masa hârtiei.