Situaţia economică, investiţională, politică şi socială din R.Moldova, precum şi noua Strategie BERD pentru ţara noastră (2010 - 2013) au constituit temele cheie discutate astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, cu membrii Consiliului de Directori al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
În cadrul întrevederii, şeful statului a menţionat că Alianţa pentru Integrare Europeană a elaborat şi implementează un program reformator, sprijinit de partenerii occidentali, care are drept scop relansarea economiei naţionale şi crearea unui climat investiţional favorabil pentru mediul de afaceri. "Pentru atingerea obiectivelor principale, stipulate în programul de guvernare - lichidarea sărăciei şi integrarea europeană, noi trebuie, în primul rînd, să relansăm economia naţională. Dar acest lucru poate fi realizat numai în condiţiile unui flux constant de investiţii în toate domeniile. Şi în context mizăm foarte mult pe o colaborare fructuoasă cu BERD, care participă activ la promovarea investiţiilor străine în Moldova şi contribuie la îmbunătăţirea climatului investiţional, precum şi la susţinerea instituţiilor financiare din republică", a menţionat Mihai Ghimpu.
Referindu-se la criza constituţională, existentă în Republica Moldova, Mihai Ghimpu a menţionat că AIE a elaborat şi înaintat soluţia de depăşire a acesteia, susţinută de structurile europene, asigurînd reprezentanţii BERD că aceasta nu va afecta realizarea programului de guvernare şi atingerea obiectivelor stipulate în el.
Kurt Bayer, membru al Consiliului de Directori ai BERD, a declarat în cadrul întrevederii că instituţia pe care o reprezintă va acorda şi în continuare tot sprijinul şi asistenţa necesară pentru implementarea programului de guvernare al AIE. "BERD va rămîne şi în continuare un partener fidel pentru economia Republicii Moldova, acordînd toată susţinerea pentru promovarea reformelor iniţiate de actuala conducere a statului", a spus Kurt Bayer.
Înfiinţată în 1991, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare foloseşte investiţiile pentru a susţine dezvoltarea economiei de piaţă şi a democraţiei în 27 de ţări, din Europa Centrală pînă în Asia Centrală. BERD şi-a lansat activitatea în Republica Moldova în 1992. Pînă în prezent, aceasta a desfăşurat 74 proiecte în ţara noastră cu suma cumulativă a afacerilor de 401,6 mln euro, dintre care au fost disbursate 307,6 mln euro, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.