În cadrul şedinţei a fost examinată situaţia din domeniul viti-vinicol, evoluţia exporturilor, problemele ce există în domeniu. Potrivit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, în cinci luni ale anului curent exportul producţiei vinicole a crescut cu 17% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi a atins un volum de 69 mil. dolari, iar volumul producţiei în ansamblu a sporit cu 23 la sută.
Ministrul a menţionat că agenţii economici din sectorul vinicol în mare parte şi-au restructurat datoriile.
„Datoriile faţă de vinificatori s-au micşorat de la 200 mil. lei la începutul anului pînă la 60 mil. lei în prezent. Din păcate, evenimentele de ultimă oră alegate de blocarea exportului de vinuri în Federaţia Rusă au complicat situaţia", a spus ministrul.
Actualmente la terminalul Solnţevo de lîngă Moscova se află 23 de autocamioane cu producţie vinicolă îmbuteliată, 23 de autocamioane cu vinuri în vrac şi 2 vagoane cu vinuri în vrac, iar procesul de certificare a vinurilor este stopat.
Valeriu Cosarciuc a mai precizat că, deocamdată, din partea Serviciului federal de supraveghere a protecţiei consumatorului şi a bunăstării populaţiei (Rospotrebnadzor) nu a parvenit nici un document oficial prin care să fie anunţată instituirea embargoului la producţia vinicolă moldovenească.
În cadrul şedinţei au fost prezentate informaţii privind asigurarea calităţii producţiei vinicole destinate exportului, informează un comunicat al Serviciul de presă al Guvernului.