Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut astăzi, 9 iulie 2010, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova, Iurie Leancă. Principalele teme abordate au fost: cooperarea bilaterală din ultimele luni, cu accent pe materializarea angajamentelor comune şi continuarea susţinerii de către România a perspectivei europene a Republicii Moldova.
Cei doi demnitari au subliniat importanţa menţinerii ritmului dialogului bilateral atât la nivel politic, cât şi sectorial. Astfel, pe lângă succesul înfiinţării Consulatelor Generale de la Cahul şi Bălţi, ministrul român de Externe a accentuat semnificaţia inaugurării Institutului Cultural Mihai Eminescu, la Chişinău, şi a exprimat dorinţa deschiderii acestuia la sfârşitul lunii septembrie 2010.
Totodată, cei doi miniştri de Externe au reliefat semnificaţia creşterii frecvenţei consultărilor bilaterale la nivelul demnitarilor şi experţilor, cu accent pe domeniile cuprinse în 'Declaraţia politică privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a R. Moldova', semnată de şefii celor două state în aprilie 2010. În acest sens, cele două părţi vor conveni un Plan de Acţiune care va fi semnat de către cei doi prim-miniştri în cursul lunii septembrie 2010.
Miniştrii Baconschi şi Leancă au insistat pe necesitatea implementării prevederilor din Protocolul Comisiei Mixte pentru Cooperare Economică şi Integrare Europeană, care a avut loc în luna mai, inclusiv în privinţa proiectelor de interconectare şi identificării soluţiei pentru reluarea retransmiterii TVR în Republica Moldova.
'În aceste nouă luni am lucrat împreună intens şi cu rezultate clare. Avem un sentiment al normalităţii regăsite. Apropierea de UE a Republicii Moldova a înregistrat progrese clare şi notabile, iar temperatura relaţiei Bucureşti-Chişinău a avut un aport evident în progresul apropierii R. Moldova de UE', a declarat ministrul român de Externe.
Teodor Baconschi a remarcat rolul Grupului pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova, structură informală creată la nivelul UE de către România şi Franţa, şi s-a declarat optimist în legătură cu continuarea discuţiilor în acest format.
'Suntem susţinătorii constanţi ai perspectivei europene a R. Moldova, care a demonstrat profesionalism şi competenţă în progresul negocierilor pentru Acordul de Asociere, a început dialogul pentru vize cu UE şi dorim să deschidă, în următoarele luni, discuţiile pentru Acordul Aprofundat pentru Comerţ Liber', a afirmat şeful diplomaţiei române.
Ministrul de Externe al Republicii Moldova a mulţumit României pentru interesul acordat relaţiei bilaterale, materializat prin frecvenţa întrevederilor între oficialii de la Bucureşti şi Chişinău, dar şi prin sprijinul României pe lângă instituţiile europene, inclusiv în privinţa acordării de către UE a asistenţei macro-financiare. În acelaşi timp, a arătat că alocarea de către România a sumei de 100 milioane de Euro pentru proiecte de infrastructură, transport şi educaţie oferă şansa realizării unor proiecte importante pentru locuitorii R. Moldova, informează un comunicat al Ministerul roman al afacerilor externe.