Trimite e-mail | Printeaza
Externe
21.07.2010

EVZ: România, criticată pentru politica faţă de moldoveni şi de Ucraina

România a fost, în ultima perioadă, ţinta unor critici în presa occidentală şi în cea rusă, fiind vizate numărul mare de moldoveni care devin cetăţeni români şi presupuse pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.

Articolele au apărut într-o perioadă în care Moscova se află în conflict cu noua putere de la Chişinău şi în armonie cu cea de la Kiev.

Publicaţiile "Der Spiegel", "The Daily Express" şi "Il Giornale" au prezentat recent materiale în care România era acuzată că bagă moldoveni în Europa "pe uşa din dos" sau că "păcăleşte" UE prin acordarea cetăţeniei locuitorilor moldoveni.


Analistul politic Dan Dungaciu, expert pe spaţiul estic, apreciază pentru EVZ că România nu este nici pe departe statul comunitar cu cel mai mare număr de cetăţenii acordate.

"În 2008, Franţa, Marea Britanie şi Germania au acordat, în această ordine, cel mai mare număr de cetăţenii, în special imigranţilor africani - 137.000, 129.000 şi, respectiv, 90.000". Tocmai în aceste ţări sau în unele dintre ele începe această campanie împotriva României şi a Republicii Moldova", a subliniat analistul. "Există şi forţe care nu vor să se discute despre cetăţeniile acordate în Republica Moldova, şi nu de la Bucureşti, ci din altă parte, forţe care nu vor o apropiere dintre Chişinău şi UE", a comentat Dungaciu.

Şi preşedintele Traian Băsescu a reacţionat ieri. El a declarat că îngrijorările invocate sunt nefondate, deoarece majoritatea celor ce primesc cetăţenia aleg să rămână în România: "În UE sunt un milion de moldoveni care lucreaza ilegal, poate îi ajută cineva să se legalizeze. Noi avem o obligaţie de sânge".

Aşa-zise pretenţii teritoriale


Ziarul rus "Nezavisimaia Gazeta", citat de HotNews, a scris ieri despre aşa-zise pretenţii teritoriale ale României faţă de Ucraina, exemplul dat fiind insula Maican de pe braţul Chilia al Dunării.

Cotidianul consemnează temerea unor politicieni ucraineni că, dacă insula Maikan va deveni a doua victorie a României în disputa cu Ucraina după platoul continental, vor urma pretenţiile asupra regiunii Cer năuţi şi a sudului Basarabiei (regiunea Odessa).

Acuzaţiile lansate de Kiev sunt "un tip de mesaj care nu există doar în cercurile extremiste, ci şi la nivelul mediilor pro-europene de la Kiev", a avertizat Dungaciu.

În aprilie, diplomaţia română califica drept nefondate acuzaţiile Ucrainei privind pretenţiile României asupra insulei Maican, amintind că tratatul bilateral din 2003 stipulează principiile de stabilire a frontierei comune pe Dunăre şi permite modificarea apartenenţei unor insule, dacă măsurătorile o indică, fără ca acest lucru să însemne pretenţii teritoriale. (EVZ)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus