Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit miercuri, 21 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, în audienţă pe domnul Iurie Reniţă, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.
Preşedintele Băsescu a reafirmat sprijinul de care se bucură Republica Moldova din partea României pentru consolidarea parcursului democratic şi apropierea de structurile europene. Şeful statului a arătat că România îşi va respecta angajamentele pe care şi le-a luat faţă de Republica Moldova, atât în cadru bilateral, cât şi european.
În ceea ce priveşte sprijinul bilateral, preşedintele Băsescu a trecut în revistă proiectele importante dezvoltate în ultimul an: implementarea acordului privind micul trafic la frontieră, în baza căruia cetăţenii din Republica Moldova care locuiesc în zona de graniţă primesc permise de mic trafic pentru intrarea în România, deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rădăuţi-Lipcani, deschiderea consulatelor generale ale României de la Cahul şi Bălţi, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Cetăţenie şi a celor 5 birouri teritoriale ale acesteia, finalizarea unui pachet important de documente juridice bilaterale şi, mai ales, încheierea Declaraţiei de parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova care oferă cadrul necesar pentru dezvoltarea viitoare a relaţiilor bilaterale şi susţinerea de către România a obiectivului integrării europene a Republicii Moldova.
Ambasadorul Reniţă a mulţumit pentru asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro oferită de România Republicii Moldova în tranşe de 25 de milioane de euro pe o perioadă de 4 ani şi a informat asupra faptului că Parlamentul de la Chişinău a procedat la ratificarea acordului de asistenţă.
Preşedintele României a precizat că, potrivit angajamentului asumat, statul român va acorda în acest an universitar tinerilor din Republica Moldova 5000 de burse, ceea ce reprezintă aproape dublarea numărului acestora faţă de anul precedent.
Cu referire la inundaţiile care au afectat localităţi aflate pe ambele maluri ale Prutului, preşedintele Băsescu l-a informat pe ambasadorul Reniţă asupra modalităţilor concrete prin care România va sprijini autorităţile Republicii Moldova pentru depăşirea efectelor calamităţilor naturale. Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din România, s-au deplasat deja în zonele calamitate din Republica Moldova şi alături de colegii din Republica Moldova vor contribui la înlăturarea efectelor calamităţilor naturale. De asemenea, România va pune la dispoziţia cetăţenilor din Republica Moldova care au fost afectaţi de inundaţii materiale de construcţii pentru refacerea locuinţelor.
Ambasadorul Reniţă a apreciat că, prin sprijinul acordat de autorităţile române, prin expertiza pe care România o pune la dispoziţia Republicii Moldova, ţara sa va putea să-si consolideze parcursul european. În context, Domnia Sa a prezentat cele mai importante repere ale relaţiei Republica Moldova - Uniunea Europeană şi anume cele privind negocierile în curs privind încheiere Acordului de Asociere, deschiderea dialogului privind liberalizarea regimului de vize şi încheierea unui acord cuprinzător şi aprofundat de liber schimb, informează Departamentul de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.07.2010Traian Băsescu a primit scrisorile de acreditare a noului ambasador al Republicii Moldova
Comentarii (0)