Trimite e-mail | Printeaza
IT
22.07.2010

Zonele de umbră de pe drumurile naţionale vor fi acoperite cu semnal radio

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a solicitat operatorilor de telefonie mobilă să ia măsurile necesare pentru a asigura, în primul trimestru al anului viitor, acoperirea cu semnal radio a zonelor de umbră existente pe drumurile naţionale Chişinău - Leuşeni, Chişinău - Bender, Chişinău - Bălţi, Bălţi - Cernăuţi şi în localităţile adiacente, iar până la finele anului 2011 - şi a zonele de umbră de pe altele nouă trasee auto de importanţă majoră pentru ţară.

Solicitarea a fost discutată în şedinţa de miercuri, 21 iulie, a grupului de lucru instituit recent de Agenţie în scopul asigurării acoperirii teritoriului şi populaţiei ţării cu semnal provenit din reţelele de telefonie mobilă. Grupul întruneşte reprezentanţi ai Agenţiei, Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Centrului Naţional pentru Frecvenţe Radio (CNFR), ai companiilor de telefonie mobilă „Orange Moldova", „Moldcell" şi „Moldtelecom".     

În urma discutării aspectelor tehnice şi financiare a problemei susmenţionate, s-a decis că operatorii vor prezenta, în termen de o săptămână, planuri de măsuri pentru acoperirea cu semnal radio a zonelor de umbră existente pe cele patru drumuri naţionale. Aceste zone urmează a fi concretizate de către operatori în urma analizei comparative a măsurărilor sale privind acoperirea celor patru drumuri naţionale cu semnal radio provenit din reţelele ce le deţin cu rezultatele testărilor efectuate de CNFR. În cazul apariţiei unor neconcordanţe privind datele măsurărilor, operatorii şi CNFR urmează să efectueze măsurări repetate a gradului de acoperire cu semnal radio a celor patru drumuri naţionale.

În aceiaşi şedinţă, au fost examinate modalităţile de îmbunătăţire a semnalului radio provenit din reţelele de telefonie mobilă în zonele de frontieră ale R. Moldova. Reprezentanţii companiilor de telefonie mobilă au invocat o serie de impedimente în acest sens, printre care procedura dificilă şi îndelungată de obţinere a autorizaţiilor pentru instalarea pilonilor pentru staţiile de bază, necesitatea perfecţionării cadrului legal pentru simplificarea procesului de amplasare a echipamentelor de telecomunicaţii în zonele de frontieră, etc. Operatorii au solicitat intervenţia autorităţilor de stat abilitate pentru soluţionarea cât mai grabnică a problemelor date.

Condiţiile de licenţă, eliberate anterior operatorilor de telefonie mobilă, îi obligă pe aceştia să asigure rate minime de acoperire a teritoriului şi populaţiei R. Moldova cu semnal radio la nivel de 60-85%. Testările efectuate de Agenţie în comun cu CNFR arată că operatorii au depăşit aceşti indicatori. Totodată, pe unele trasee naţionale au fost depistate zone neacoperite cu semnal radio, acestea fiind numite zone de umbră.

În prezent pe piaţa telefoniei mobile activează trei operatori. Compania „Orange Moldova" şi-a lansat reţeaua sa de telefonie mobilă în octombrie 1998, „Moldcell" - în aprilie 2000, şi „Moldtelecom", sub marca comercială „Unite" - în martie 2007. Cel de-al patrulea operator - „Eventis Mobile" - se află în proces de insolvabilitate. La cererea administratorului de insolvabilitate, ANRCETI a sistat temporar licenţa deţinută de acest operator, informează un comunicat al Serviciului de presă al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus