Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este disponibilă să ofere asistenţă părţii moldoveneşti la elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare a accesului în bandă largă, de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală, pentru alte proiecte legate de dezvoltarea comunicaţiilor şi tehnologiilor informaţionale din R. Moldova.
Despre aceasta a comunicat Paul Moffatt, consultant juridic superior din cadrul BERD, la o întrevedere avută săptămâna curentă, cu Sergiu Sîtnic, director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Cei doi interlocutori au discutat rezultatele desfăşurării proiectului de asistenţă tehnică „Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor" oferit Agenţiei de către BERD, precum şi calendarul principalelor activităţi programate pentru semestru doi al anului curent.
Sergiu Sîtnic a dat o înaltă apreciere ajutorului acordat de către experţii BERD echipei Agenţiei în procesul de elaborare şi implementare a actelor de reglementare privind promovarea şi protecţia concurenţei, în special a actelor ce vizează identificarea pieţelor relevante, efectuarea analizelor de piaţă şi determinarea operatorilor cu putere semnificativă pe pieţele relevante. El a precizat că Agenţia intenţionează să încheie, până la finele anului, analizele de piaţă şi punerea în sarcina operatorilor cu putere semnificativă pe pieţele relevante a unor obligaţii speciale preventive în scopul protejării concurenţei pe pieţele date.
Reprezentantul BERD s-a arătat satisfăcut de rezultatele desfăşurării proiectului, subliniind, totodată, că BERD este gata să ofere părţii moldoveneşti asistenţă suplimentară. El a mai spus că experţii din cadrul proiectului vor acorda ajutor Agenţiei la revizuirea Legii comunicaţilor electronice şi aducerea acesteia în concordanţă cu amendamentele la directivele Uniunii Europene în domeniul comunicaţiilor electronice operate în anul 2009, precum şi la elaborarea strategiei de reglementare a comunicaţiilor pe termen mediu.
Proiectul „Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor" a fost lansat în octombrie 2009 şi are menirea de a oferi Agenţiei asistenţă tehnică la implementarea Legii comunicaţiilor electronice şi armonizarea practicilor naţionale de reglementare cu normele şi standardele Uniunii Europene. Valoarea proiectului este de 898,3 mii euro, iar durata lui - de doi ani.
„Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor" este al doilea proiect de asistenţă tehnică de care beneficiază ANRCETI. Primul proiect i-a fost oferit la etapa de constituire, în anii 2000 - 2002, de către Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), informează un comunicat al Serviciul de presă al ANRCETI.