Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei instrumentează două cauze penale în care figuranţii sunt bănuiţi de trafic de influenţă şi confecţionare de diplome false. Este vorba despre doi bărbaţi, reţinuţi în flagrant delict în zile diferite, ambii fiind bănuiţi că ar fi perfectat ilegal diplome de absolvire cu falsificarea semnăturilor mai multor conducători de instituţii.
Săptămîna trecută a fost reţinut în flagrant delict Jerebeatnicov Oleg, în vîrstă de 30 de ani, operaţiunea fiind desfăşurată pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt, în preajma cinematografului „Patria".
Potrivit denunţătorului, acesta ar fi susţinut că are influenţă asupra persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea Economie şi că-i poate perfecta o diplomă de licenţă. Pentru acest serviciu, s-ar fi cerut 1800 Euro.
Potrivit CCEEC, la momentul reţinerii, în buzunarul hainei lui Jerebeatnicov a fost depistată suma estorcată şi primită împreună cu diploma de licenţă a Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea Economie, fiind imprimată ştampila cu inscripţia „Universitatea de Stat din Moldova" cu semnăturile falsificate ale rectorului, decanului facultăţii şi preşedintelui Comisiei. Fiind audiaţi, ultimii au declarat că semnăturile nu le aparţin.
Într-un alt caz, a fost reţinut în flagrant delict Stratan Nicolai, în vîrstă de 35 de ani, ex controlor revizor al Direcţiei financiare a Primării mun. Chişinău. Susţinând că poate organiza confecţionarea unei diplome de învăţământ universitar superior din Republica Moldova, a estorcat şi primit 100 Euro de la declarant.
La momentul reţinerii, suma estorcată şi primită a fost depistată la Stratan Nicolai. În rezultatul examinării prealabile a diplomei, s-a stabilit că pe aceasta este imprimată ştampila cu inscripţia „Universitatea Liberă Internaţională din Moldova" cu semnăturile rectorului, decanului facultăţii şi preşedintelui Comisiei. Fiind audiate, persoanele vizate au spus că semnăturile nu le aparţin şi că presupun că au fost falsificate.
În prezent, Centrul desfăşoară acţiuni de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor cazului şi atragerii la răspundere a persoanelor culpabile.
Conform legii, bănuiţii riscă pînă la 6 ani de închisoare sau amendă de pînă la 60 000 lei pentru trafic de influenţă, iar pentru falsificarea actelor - pînă la 12 000 lei amendă sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de pînă la 5 ani.