Liderii alianţei de guvernare de la Chişinău merg, se pare, inconştient pe scenariul ucrainean, unde liderii coaliţiei prooccidentale care au produs revoluţia portocalie s-au dispersat treptat şi au admis venirea la putere a lui Viktor Iankovici, orientat spre Moscova. Mărul discordiei în alianţa de guvernare din Republica Moldova este funcţia de şef al statului, la care râvnesc, deocamdată, doi dintre cei patru lideri ai coaliţiei.
Conform unuia dintre principiile care au stat la baza creării Alianţei pentru Integrare Europeană, liderului PD din Moldova, Marian Lupu, urma să îi revină funcţia de şef al statului. Toţi deputaţii din alianţa de guvernare au votat unanim în două rânduri în favoarea lui Marian Lupu, dar alegerile prezidenţiale au eşuat, deoarece comuniştii le-au boicotat. Pentru a debloca criza politică, Alianţa a decis să organizeze la 5 septembrie un referendum constituţional prin care să redea dreptul cetăţenilor de a-şi alege preşedintele. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că înţelegerea anterioară despre partajarea funcţiei de preşedinte lui Marian Lupu şi-a pierdut valabilitatea după eşuarea ultimei tentative de alegere a şefului statului. Prin urmare, PLDM va avea propriul candidat la funcţia supremă în stat. "PLDM, ca şi celelalte partide din cadrul AIE, are dreptul să-şi propună ca obiectiv să ofere preşedintele Republicii Moldova", a declarat Filat.
El nu a spus direct că el va fi candidatul PLDM la funcţia de preşedinte, dar la o întâlnire cu locuitorii oraşului Străşeni a menţionat că timp de un an a demonstrat că poate fi un premier bun şi că va demonstra că poate fi şi un preşedinte bun. Această declaraţie a stârnit reacţia liderului PDM, Marian Lupu, care la acuzat pe Filat de "trădarea principiilor AIE": "Cei care au obţinut anumite posturi mai vor posturi suplimentare. Într-o asemenea situaţie se va produce o anumită trădare a acelor principii care au fost puse la baza Alianţei şi eu gândesc că lucrurile acestea nu vor trece fără consecinţe", a spus Lupu.
În replică, Vlad Filat a spus că nu-i va lăsa pe alţii, din afara PLDM, să-i facă proiectul politic, să-i spună unde să stea, ce i se potriveşte sau ce scaun să ocupe.
Reacţia liderului PDM, Marian Lupu, seamănă cu o desprindere de alianţă: "Odată cu această declaraţie, pentru mine cel puţin, devine foarte clar că în politică rămâne din ce în ce mai puţin loc pentru valori, principii şi morală şi, de aici încolo, probabil că sensul mai adânc al acestei declaraţii este următorul: Mai departe fiecare, în mod individual, pentru sine".
Totuşi, Vlad Filat este optimist în ceea ce priveşte refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană după alegerile parlamentare anticipate din toamnă.
Din ultimul sondaj de opinie realizat de CBS-AXA reiese că în cazul alegerilor prezidenţiale directe în Republica Moldova, în primul tur comunistul Vladimir Voronin ar acumula 27% din voturi, urmat de liderul PD, Marian Lupu, cu 22%. Pe locul trei s-ar situa Vlad Filat, cu 17% din voturi. Structura votului se poate schimba însă radical după ce marţi, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că Vladimir Voronin nu mai poate candida la Preşedinţie, deoarece a deţinut succesiv două mandate. În plus, este aproape sigur că şi actualul preşedinte interimar al Republicii Moldova, liderul PL, Mihai Ghimpu, va candida la Preşedinţie. (Jurnalul.ro)
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.08.2010Scenariu ucrainean pentru Moldova
Comentarii (0)