Conform datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), indicele preţurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit în luna iulie anul curent 7.6 la sută, diminuându-se cu 0.2 puncte procentuale comparativ cu luna iunie 2010. IPC se află în descreştere temperată a treia lună consecutiv, fapt ce denotă absorbţia totală a efectelor primare ale creşterii preţurilor reglementate şi deprecierii monedei naţionale din prima jumătate a anului 2010. Inflaţia de bază anuală în luna iulie 2010 a constituit 5.2 la sută, fiind cu 0.1 puncte procentuale mai mică faţă de nivelul înregistrat în luna iunie 2010. Inflaţia de bază se situează în limitele obiectivului declarat pentru finele anului curent, menţinându-se aproximativ la acelaşi nivel a cincia lună consecutiv. Datele recente cu privire la evoluţia IPC şi a inflaţiei de bază sunt în concordanţă deplină cu prognoza BNM asupra inflaţiei, publicată pe 5 august 2010. Conform acestei prognoze, IPC şi inflaţia de bază vor atinge nivelul de 8.2 şi, respectiv, 6.2 la sută până la finele anului 2010. Încetinirea procesului inflaţionist din Republica Moldova în următoarele trimestre va fi indusă de evoluţia economiei sub potenţialul său şi cererea internă relativ stabilă.
În luna iulie 2010 inflaţia anuală, măsurată prin indicele preţurilor de consum pentru ultimele 12 luni, s-a stabilizat la nivelul de 7.6 la sută şi este în conformitate cu prognoza Băncii Naţionale a Moldovei publicată pe 5 august 2010.
Ritmul de creştere a inflaţiei de bază s-a stabilizat şi se află aproximativ la acelaşi nivel pe parcursul ultimelor cinci luni. Inflaţia de bază lunară îşi continuă evoluţia sa descendentă urmărită de la începutul anului curent. În luna iulie 2010 inflaţia de bază s-a diminuat cu 0.3 puncte procentuale faţă de luna precedentă. Încetinirea creşterii inflaţiei de bază se datorează atât diminuării efectelor de runda a doua a şocurilor din partea ofertei şi a persistenţei deficitului cererii agregate, cât şi a tendinţei de apreciere a cursului nominal efectiv de schimb al leului moldovenesc semnalate de la începutul anului curent.
O contribuţie majoră la formarea inflaţiei pe ultimele 12 luni a avut-o creşterea tarifelor la bunurile şi serviciile cu preţuri reglementate. Totuşi, în luna iulie 2010 preţurile reglementate au înregistrat o stabilitate relativă, fiind doar cu 0.1 puncte procentuale mai mari faţă de nivelul înregistrat în luna iunie 2010.
Preţurile la produsele alimentare continuă să scadă a treia lună consecutiv, fiind marcate preponderent de efectul sezonier. În luna iulie preţurile la produsele alimentare au scăzut cu 1.9 la sută faţă de luna precedentă.
Combustibilii s-au scumpit în mediu cu 1.2 la sută faţă de luna anterioară datorită majorării preţurilor la carburanţi şi la cărbune. Acest fapt s-a produs ca urmare a tendinţei de creştere a preţurilor mondiale la petrol, înregistrate pe parcursul perioadei analizate.
Procesul inflaţionist din următoarele 3 trimestre va fi marcat de evoluţiile preţurilor mondiale la produsele alimentare (în special cereale) şi la petrol. Riscurile devierii inflaţiei anuale de la prognoza BNM rămân echilibrate şi BNM este hotărâtă să promoveze o politică monetară bazată pe ajustări moderate.
Banca Naţională a Moldovei va continua monitorizarea consecventă a indicatorilor macroeconomici şi a situaţiei de pe pieţele monetară şi valutară, precum şi a tendinţelor mediului economic internaţional şi va utiliza prompt instrumentele de politică monetară într-o manieră adecvată în scopul realizării obiectivelor stipulate în Strategia politicii monetare pe termen mediu.