Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM) vor semna, în viitorul apropiat, un memorandum de înţelegere privind facilitarea cooperării şi a schimbului de informaţii în domeniul comunicaţiilor electronice.
Acest fapt a fost comunicat la întrevederea avută astăzi de Sergiu Sîtnic, director al ANRCETI, cu Marius Cătălin Marinescu, preşedinte al ANCOM, care efectuează prima sa vizită de lucru la ANRCETI, prilejuită de jubileul de zece ani ai autorităţii de reglementare din R. Moldova. Preşedintele ANCOM a felicitat colectivul Agenţiei cu prilejul acestui eveniment şi i-au urat mult succes în activităţile sale viitoare.
Cei doi oficiali au discutat proiectul memorandumului de înţelegere, direcţiile principale ale colaborării, domeniile şi instrumentele de cooperare. Partea moldovenească s-a arătat interesată de experienţa colegilor săi din România în domeniul reglementării pieţelor din sectorul comunicaţiilor electronice, în particular de analizele de piaţă, obligaţiile impuse furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele relevante, de implementarea portabilităţii numerelor telefonice, reglementarea tarifelor şi sistemele de contabilitate a costurilor, de protecţia utilizatorilor finali şi soluţionarea litigiilor între furnizori.
La rândul său, Marius Cătălin Marinescu a arătat disponibilitatea părţii române de a oferi asistenţă colegilor săi din R. Moldova în problemele nominalizate, precum şi la implementarea altor practici de reglementare coerente în domeniul comunicaţiilor electronice.
Sergiu Sîtnic şi Marius Cătălin Marinescu şi-au exprimat certitudinea că parteneriatul de colaborare va susţine acţiunile de reglementare ale ambelor părţi pentru promovarea concurenţei în domeniul comunicaţiilor electronice şi a intereselor utilizatorilor finali, în acord cu cele mai bune practici comunitare şi internaţionale.
Scopul principal al memorandumului de înţelegere moldo-român constă în promovarea schimbului de informaţii referitoare la legislaţia aplicabilă în domeniul comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale şi a schimbului de experienţă în aceste domenii. Proiectul memorandumului prevede desfăşurarea unor seminare, conferinţe şi foruri asociate, organizarea consultărilor şi expertizelor reciproce, participarea la evenimente de profil organizate în cele două ţări, inclusiv ateliere de lucru, seminarii, vizite de studiu.
Potrivit ANRCETI, autoritatea de reglementare din România a fost înfiinţată în 2002 ca instituţie publică în subordinea Guvernului, iar în martie 2009 a trecut sub controlul Parlamentului ca autoritate publică autonomă. ANCOM este unicul administrator al politicilor din domeniul comunicaţiilor electronice, poştei şi tehnologiei informaţiei. Începând cu anul 2004, ANCOM este membru în Grupul Reglementatorilor Independenţi (IRG), iar din ianuarie 2010 - membru al Grupului Reglementatorilor Europeni pentru Comunicaţii Electronice (BEREC).