Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.08.2010

Agentiile de turism moldovenesti acuza Consulatul romanesc ca a inasprit conditiile de eliberare a vizelor. MAE roman: Informatia este falsa, operatorii din turism incearca sa faca presiuni pentru un tratament preferential sau derogatoriu

Consulatul Romaniei de la Chisinau a inasprit conditiile de eliberare a vizelor pentru turistii moldoveni, in plin sezon estival - se plang agentiile de turism din Republica Moldova, potrivit Publika TV. Operatorii moldoveni sustin ca trebuie sa anunte cu doua zile inainte de intentia de a solicita vize, iar asta va diminua afluxul de turisti moldoveni in Romania. Regulile nu s-au schimbat, a precizat MAE roman la solicitarea HotNews.ro, iar afirmatiile operatorilor de turism moldoveni pot fi o forma de presiune pentru un tratament preferential sau derogatoriu, refuzat deja de anterior.

Turistii moldoveni vor ocoli Romania, avertizeaza operatorii de turism din R. Moldova, care acuza ca, in plin sezon estival, Consulatul Romaniei de la Chisinau a inasprit conditiile de eliberare a vizelor turistice. Potrivit postului Publika TV, operatorii din turism ar fi incercat sa discute cu reprezentantii consulatului, in repetate randuri, eventualele posibilitati de urgentare a eliberarii vizelor, insa fara succes.

Reprezentantii operatorilor moldoveni au lamurit situatia cu Consulatul

Contactat de HotNews.ro, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, Sevastian Botnari, a spus insa ca as existat o discutie cu consulul roman Tiberiu Trifan, in urma careia s-a ajuns la concluzia ca nu exista nicio problema.

"Au existat neintelegeri intre noi si consulat pentru ca nu ne-au transmis modificarile survenite, ci le-au transmis asta companiilor turistice direct, iar mesajul de la ele spre noi a venit un pic modificat", a recunoscut Botnari.

"Nu este nicio problema, intelegem ca toate consulatele din R. Moldova lucreaza pe baza de programari. Am inteles asta, am discutat cu consulul si nu e nimic grav. Solicitarea de programare cu 48 de ore inainte a survenit cu scopul de a urgenta eliberarea vizelor si a ameliora procesul, pentru a nu exista situatii ca vizele sa nu poate fi procesate in timp util", a spus presedintele ANAT Moldova.

MAE: Afirmatiile agentiilor de turism - o forma de presiune pentru tratament preferential

"Nu au survenit niciun fel de modificari ale procedurilor de preluare, procesare si acordare de catre Romania a vizelor de intrare in tara", a precizat Ministerul de Externe roman, la solicitarea Hotnews.ro, care a precizat ca, odata cu deschiderea celor doua noi consulate la Cahul si Balti, capacitatea de procesare a cererilor de viza a crescut de aproape trei ori.

"Evident, cereri de tratament preferential, formulate de diverse persoane, nu pot fi onorate", a mai aratat MAE, care a adaugat ca "afirmatile alarmiste" ale unor operatori turistici incearca "sa creeze presiuni pentru a obtine un tratament preferential sau derogatoriu pentru propriile firme" si au mai existat si in trecut.

Acuzele ca Romania a institutit noi reguli "nu au suport in realitate", arata MAE. Pe de alta parte, aceasta necesitate de anuntare cu 48 de ore inainte intetia de a solicita viza pare a fi o decizie la fata locului, pentru a fluidiza activitatea si a impiedica situatii in care viza este solicitata prea tarziu si nu poate fi eliberata in timp util.

"In perioada estivala, Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau raspunde cu promptitudine si solicitarilor de acordare, in regim de urgenta, a vizelor pentru grupuri semnificative de elevi si studenti (unele formate chiar si din 300 de persoane), invitate in Romania de diferite institutii sau asociatii. Adesea asemenea solicitari sunt formulate cu doar 2-3 zile inainte de plecarea planificata spre Romania, ceea ce este de natura a crea o presiune suplimentara asupra capacitatii de procesare a Sectiei consulare a Ambasadei, fara exceptie. Si asemenea grupuri au beneficiat de emiterea vizelor in timp util, astfel insa sa nu le fie afectat programul din Romania", prezinta ministerul situatia din aceasta perioada.

MAE roman mai precizeaza ca "adesea, intarzierile sunt pricinuite chiar de organizatorii grupurilor, care procedeaza la modificari ale listelor participantilor la diferite programe in Romania, prin solicitarea de adaugare a unor persoane sau stergere ori inlocuirea altora, ceea ce este de asemenea de natura sa creeze dificultati suplimentare de procesare".

Insusi presedintele ANAT Moldova recunoaste ca, in aceasta perioada, existau probleme tehnice, intrucat se produce aglomeratie si exista riscul ca solicitarile de vize sa nu poata fi procesate in timp util. "Aceasta programare este o masura de bun augur", a spus el pentru Hotnews.ro.

Romania nu este, in general, o destinatie turistica de vara pentru moldoveni

In privinta numarului de cetateni moldoveni care vin in Romania in scopuri turistice, Sevastian Botnari a spus ca Romania nu este o destinatie pentru vacanta estivala, din cauza infrastructurii, pentru moldoveni.

In anul 2009, datele Biroului National de Statistica din R. Moldova au aratat ca doar 2000 de moldoveni care au plecat, prin agentii de turism, pe litoralul romanesc. In total, in 2009, 9300 de moldoveni au vizitat Romania in scopuri turistice - prin agentiile de turism, intrucat Moldova nu are o statistica a celor plecati pe cont propriu - iar peste 7000 dintre ei au facut-o iarna. (HotNews.ro)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus