Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.08.2010

R. Moldova intenţionează să desfăşoare următorul Recensământ general al populaţiei până în anul 2013

R. Moldova intenţionează să desfăşoare următorul Recensământ general al populaţiei până în anul 2013

În cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare (CNPD) s-a decis că următorul Recensămînt general al populaţiei din Republica Moldova ar urma să se desfăşoare în anul 2013.

Vitalie Valcov, vicedirectorul Biroului Naţional de Statistică, a argumentat această propunere prin faptul că recensămintele populaţiei se efectuează o data la 10 ani, conform practicii internaţionale, ultimul recensămînt în ţara noastră fiind desfăşurat în anul 2004. Oficialul a mai spus că, în anii 2011-2012, este preconizată efectuarea Recensămîntului general agricol, iar instrumentariul necesar (servere, scanere, soft-uri) ar putea fi utilizate şi în recensămîntul populaţiei. Un alt argument ar fi necesitatea restabilirii periodicităţii petrecerii recensămintelor - moment important pentru asigurarea dinamicii la evaluarea proceselor demografice ce au loc în ţară, dar şi faptul că în anul 2013 nu sînt prevăzute alegeri la nivel naţional, ceea ce, de asemenea, reprezintă un factor important pentru buna desfăşurare a recensămîntului.

CNPD a acceptat propunerea respectivă şi a decis să promoveze această iniţiativă în Guvern şi Parlament pentru a iniţia procesul de pregătire a Recensămîntului general al populaţiei în cadrul rundei 2010, care va avea loc în anul 2013.

 

cuvinte-cheie: recesamant

Comentarii (0)

 

Sus