Rosselihoznadzor a acceptat sa renegocieze lista exportatorilor moldoveni de fructe si legume a anuntat ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare Valeriu Cosarciuc, in cadrul conferinte de presa. Autoritatile ruse au luat aceasta decizie ca urmare a solicitarii premierului Filat, oficial adresata prim-ministrului rus Vladimir Putin, sustine Cosarciuc.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare pleaca la Moscova pentru a propune o noua lista a exportatorilor, lista negociata de catre Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare in comun cu Asociatia Producatorilor si Exportatorilor produse de origine vegetala.
Potrivit MAIA, ministrul Cosarciuc a mentionat ca din lista de 136 de exportatori, ce fusese in vigoare pana acum, 14 intreprinderi exportau in Rusia 80% din totalul de produse vegetale exportate, iar alte 30 de intreprinderi - 95%. In lista celor 33 exportatori recent acceptati de Rusia, figureaza numele doar a unei singure companii din cele 30, a caror cota de export in Federatia Rusa este de 95%.
"Pentru ca o intreprindere sa poata exporta in Rusia trebuie sa aiba capacitatea de a asigura inofensivitatea produselor si de a demonstra calitatea lor. De asemenea, trebuie sa detina certificat fitosanitar si certificat igienic, certificate de calitate", a declarat Valeriu Cosarciuc. Ministrul sustine ca cerintele privind nivelul admisibil de pesticide impus de Federatia Rusa sunt de 100 de ori mai stricte decat cele ale Uniunii Europene.
In caz ca nu se va ajunge la un numitor comun cu Rospotrebnadzor, ministrul sustine ca Moldova se va orienta spre alte piete. "Noi exportam produse vegetale nu doar in Rusia, dar si in Belarus, Romania, Turcia, Franta. Luni, la Iasi, ma voi intalni cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale roman Mihail Dumitru, pentru a discuta despre posibilitatea extinderii potentialului de export al Republicii Moldova in Romania". La Iasi vor merge reprezentanti ai Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de fructe si legume, ai Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Struguri si ai Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri, a mentionat Cosarciuc.
Potrivit ministrului Agriculturii si Industriei Alimentare, in anul 2008 Ministerul a incheiat cu Rosselihoznadzor un memorandum, care prevede excluderea din lista a exportatorului se face doar dupa ce autoritatile Republicii Moldova sunt anuntate si doar in conditiile in care compania eliminata incalca cerintele inofensivitatii de 3 ori timp de 180 de zile. Negocierile cu autoritatile ruse vor porni de la prevederile acestui memorandum, sustine Valeriu Cosarciuc.