Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, crede într-o posibilă legătură între scandalul recent de la Moscova privind acuzarea diplomatului român Gabriel Grecu de spionaj şi susţinerea pe care ţara noastră o acordă Republicii Moldova.
'Fără îndoială că are. Rusia e preocupată de scutul antirachetă, e preocupată de orientarea proeuropeană şi, implicit, proromânească a Alianţei pentru Integrarea Europeană care guvernează la Chişinău. Problema Transnistriei este din nou pe tapet după acest memorandum de înţelegere Merkel-Medvedev, ne aşteptăm la reluarea formatului de negocieri '5+2', la un rol mai pronunţat al UE, care nu trebuie să fie doar un observator în acest proces şi pe 5 septembrie are loc referendumul din R. Moldova. Avem la orizont şi alegerile anticipate din ţara vecină, deci probabil că există o anxietate faţă de ceea ce probabil la Moscova este privit ca risc la R. Moldova să devină prea apropiată de UE', a declarat Baconschi, luni seară, la TVR, întrebat dacă incidentul cu Moscova ar putea avea legătură cu sprjinul pe care România îl dă unor forţe din Republica Moldova.
În ceea ce priveşte implicaţiile economice pe care recentul incident diplomatic le-ar putea avea, şeful diplomaţiei a susţinut că România şi-a focalizat exporturile spre piaţa internă a UE şi a primit cea mai mare parte a investiţiilor străine care au relansat economia românească în ultimul deceniu din ţări membre ale UE sau din Statele Unite.
Cât priveşte recentele tensiuni economice dintre Rusia şi Republica Moldova, ministrul român a spus: 'Tipul acesta de retorsiune economică aparţine unui tip de politică externă desuet. Eu cred că parteneriatul pentru modernizarea Rusiei încheiat între Moscova şi UE va da roade, că există în marea naţiunea rusească o dorinţă de schimbare a paradigmei, trebuie cu toţii să ne detaşăm de războiul rece şi să ne instalăm în secolul XXI - fără complexe, fără să uităm trecutul, dar căutând să găsim soluţii raţionale pentru un viitor comun'.
Ministrul Baconschi a declarat că nu crede într-o posibilă majorare a preţului gazelor pentru România după scandalul cu diplomatul Gabriel Grecu.
'Există între cele două economii deja nişte punţi de legătură, o prezenţă investiţională rusească în câteva industrii, printre care cea foarte strategică a aluminiului, există discuţii cu Gazprom din partea Ministerului Economiei. Cred că în 2011, cu capul pe umeri, vom reuşi să ne respectăm un pic mai mult şi să cooperăm mai bine', a spus diplomatul român.
Despre o posibilă întâlnire cu omologul său rus, Serghei Lavrov, anunţată înaintea scandalului diplomatic, Baconschi a afirmat că partea română rămâne deschisă în acest sens.
'În ceea ce mă priveşte, am să particip la sesiunea de toamnă a Adunării Generale ONU, de la New York, acolo era terenul pe care această întrevedere fusese convenită, pe canale diplomatice. De partea română disponibilitatea este intactă pentru o astfel de întâlnire', a explicat Baconschi, adăugând că n-a primit vreun mesaj dinspre partea rusă care să anuleze întâlnirea, informează AGERPRES.