Exportatorii moldoveni trebuie să se organizez mai bine dacă vor să pătrundă pe piaţa UE
Autorităţile de la Chişinău nu reuşesc să valorifice în totalitate cotele de export, oferite de Uniunea Europeană. Guvernul ar trebui să accelereze eforturile de ajustare la standardele europene în ceea ce priveşte calitatea şi securitatea alimentară. Pentru producătorii agricoli moldoveni, semnarea unui acord de liber schimb cu UE va însemna deschiderea unei pieţe vaste, dar şi o concurenţă dură.
Acestea sunt doar câteva concluzii ale studiului "Impactul viitorului Acord de liber schimb între R.Moldova si Uniunea Europeana asupra sectorului agroalimentar din R.Moldova", prezentat de Institutul de Dezvoltare si Iniţiative Sociale "Viitorul", transmite corespondentul RFI la Chişinău.
Unul dintre autorii studiului, expertul Viorel Chivriga e de părere că intrarea pe piaţa Uniunii Europene reprezintă pentru producătorii agricoli moldoveni o şansă nu atât de uşor de valorificat. Dificultăţile cu care se confruntă de ani buni exportatorii de produse agro-alimentare sunt cele care înăbuşă potenţialul de a accede pe piaţa Uniunii Europene.
Viorel Chivriga e de părere că randamentele actuale în agricultura locală sunt cu mult sub media europeană. Pentru comparaţie, acestea sunt mai reduse de 2-3 ori decât în unele state membre ale Uniunii Europene.
O altă barieră pentru dinamizarea exporturilor spre UE este sistemul sanitar şi fitosanitar, care tranzitează extrem de lent de la standardele sovietice la cele internaţionale. Chiar dacă eforturile depuse de autorităţi se înteţesc, acestea sunt insuficiente pentru a permite fructificarea deplină a facilităţilor mult-aşteptate de viitorul Acord de Liber schimb, consideră economistul Ion Perju.
Experţii susţin că procesul de deschidere va avantaja considerabil economia R.Moldova. Pe termen mediu şi lung se estimează creşterea afluxului investiţiilor străine directe şi a investiţiilor locale în sectorul agroalimentar şi modernizarea agriculturii şi a unităţilor din industria prelucrătoare.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mârzenco e de părere că problema cea mare a exportatorilor în prezent este că nu există o buna organizare a acestora de a ajunge pe piaţa europeană.
Experţii estimează că după semnarea Acordului de liber schimb aprofundat, importurile din Uniunea Europeană vor creşte până la 15 la sută. De asemenea, estimează o creştere spectaculoasă a importurilor băuturilor alcoolice, cu o pondere mică în prezent.