Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.09.2010

Iurie Leancă: „În timpul vizitei premierului la Bruxelles, de miercuri şi joi, vom discuta cu politicieni din Uniunea Europeană relaţiile de ansamblu dintre R.Moldova şi Uniunea Europeană

Iurie Leancă: „În timpul vizitei premierului la Bruxelles, de miercuri şi joi, vom discuta cu politicieni din Uniunea Europeană relaţiile de ansamblu dintre R.Moldova şi Uniunea Europeană

Interviu cu Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, realizat de Europa Liberă

Europa Liberă: La Bruxelles, în această săptămână, însoţindu-l pe premierul Vlad Filat, veţi discuta cu partenerii occidentali despre negocierile pe marginea Acordului de asociere şi regimului liberalizat de vize. Care sunt aşteptările din partea Chişinăului?

Iurie Leancă: „În timpul vizitei premierului la Bruxelles, de miercuri şi joi din această săptămână, vom discuta cu funcţionari sus puşi, politicieni din Uniunea Europeană relaţiile de ansamblu dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Bineînţeles că ne vom axa şi pe subiecte foarte concrete, dar nu la nivel de discuţii detaliate. Asta o fac experţii. Cunoaştem foarte bine că dialogul la nivel de experţi europeni şi moldoveni este unul constant, este unul permanent. În fiecare săptămână au loc aceste discuţii.

Premierul şi interlocutorii lui urmează să facă o evaluare pe unde suntem noi, care sunt perspectivele, ce trebuie să facă autorităţile din Republica Moldova în următoarele săptămâni şi luni pentru a impulsiona şi mai puternic reformele pe interior. Şi pe de altă parte, care sunt aşteptările noastre din partea Uniunii Europene pe plan politic, pe plan economic, comercial, asistenţă financiară. Premierul se va întâlni cu şefii de stat şi de guverne din ţările unde la putere sunt reprezentanţii partidelor din familia popular-europeană. Iarăşi, va avea o ocazie unică să facă un schimb de opinii pe relaţii bilaterale cu unele din ţările respective, dar şi pe dialogul moldo-comunitar."

Europa Liberă: Domnule Leancă, vreţi să ne spuneţi unde a ajuns dialogul referitor la regimul liberalizat de vize dintre Chişinău şi Bruxelles?

Iurie Leancă: „Săptămâna trecută am avut prima din cele două delegaţii de la Comisia Europeană, cu participarea experţilor din ţările membre ale Uniunii Europene, care au făcut o evaluare şi o analiză de pregătire a instituţiilor din Republica Moldova pentru avansarea pe marginea acestui subiect foarte important. Săptămâna curentă urmează să vină cea de a doua delegaţie. Premierul se va întâlni miercuri cu comisarul pentru Afaceri Interne al Uniunii Europene, doamna Mausten şi va trece în revistă încă o dată faza, în care ne aflăm acum şi care sunt perspectivele. Deci, din punctul meu de vedere, avansăm aşa cum ne-am planificat. Prima delegaţie de experţi, atunci când am discutat cu ei la finele vizitei primele impresii, pe care dânşii urmează să le formuleze într-un raport detaliat, am constatat o percepţie pozitivă despre reformele demarate de autorităţile de la Chişinău acum 10-11 luni.

Aşa cum ne-am planificat, aşa cum ne-am pregătit, dialogul evoluează destul de pozitiv. Astăzi, de altfel, voi participa la Bratislava la o conferinţă foarte importantă, conferinţă unde participă nu doar reprezentanţii lumii academice, ci şi miniştrii de Externe din ţările Europei Centrale, reprezentanţi sus puşi ai Comisiei Europene, de exemplu comisarul pentru Extindere şi Vecinătate, domnule Fuller. Şi aici vom discuta probleme conceptuale privind viitorul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi ţările din zona noastră, din regiunea noastră. Sper că şi acest schimb de opinii va servi drept un element în plus în procesul de regândire, care a fost demarat de către Comisia Europeană, împreună cu ţările membre asupra viitorului relaţiilor dintre UE şi regiune, UE şi Moldova în cazul nostru concret, ceea ce ne interesează pe noi cel mai mult."

Europa Liberă: Un acord de asociere dintre Republica Moldova şi UE posibil să fie semnat, pentru când?

Iurie Leancă: „Cred că am putea să-l semnăm într-un an jumătate-doi. Pentru noi, Valentina, cel mai important este nu doar perioada, când urmează să semnăm sau cum am putea să semnăm acest acord de asociere, ci demararea unui proces. Acordul de asociere constă din trei piloni. Dincolo de textul, pe care-l negociem al Acordului de asociere şi unde am avansat foarte şi foarte repede, chiar spre surprinderea partenerilor noştri europeni şi în linii mari la finele anului am putea să finalizăm textul respectiv. Acordul de asociere mai conţine, ştiţi foarte bine şi dialogul despre vize, dar şi negocieri privind zona de liber schimb.

Iată zona de liber schimb, recomandările care urmează acum să le primim de la Comisie, de altfel, vor constitui un subiect foarte important pe agenda discuţiilor premierului Filat cu funcţionarii de la Bruxelles. Deci, atunci când vom reuşi să avansăm şi pe aceste două subiecte, vom putea să stabilim un anumit termen de referinţă, când am dori să finalizăm discuţiile pe toate trei subiecte. Dar e foarte important, că am reuşit să marcăm acest subiect foarte rapid pe primul subiect. Pe al doilea suntem deja avansaţi, mă refer pe vize. Şi sper că în lunile următoare vom putea începe şi negocierile pe marginea creării acestei zone de liber schimb cuprinzător şi aprofundat."

Europa Liberă: Domnule Leancă, între timp au apărut lideri de opinie, care au spus că integrarea Moldovei în Uniunea Europeană este un vis irealizabil, iată de ce trebuie să-şi reorienteze politica externă spre Est Republica Moldova. Mă refer la declaraţiile liderului Partidului Umaniştilor, Valeriu Pasat. Cum comentaţi aceste declaraţii?

Iurie Leancă: „Nu ştiu dacă este lider de opinie. Lideri de opinie reflectă aspiraţiile şi percepţiile cetăţenilor din Republica Moldova. Şi Republica Moldova are cel mai înalt grad de atitudine foarte favorabilă faţă de ideea integrării europene raportat la o scară regională. Constant 70-75 la sută din cetăţenii moldoveni se pronunţă pentru integrarea europeană. În linii mari depinde de noi înşine. Noi am demonstrat la Chişinău că avem o viziune şi avem o capacitate de a transpune această viziune în practică. În momentul în care avansăm exact aşa cum am reuşit să avansăm în ultimele 11 luni, se deschid şi minţile, se deschid şi inimile, se deschid şi porţile spre Uniunea Europeană.

E un proces concomitent, e un proces simultan, dacă doriţi: reformele pe plan intern, comunicarea eficientă în capitale şi o deschidere graduală din partea Uniunii Europene. Nu este un proces simplu, bineînţeles. E unul complicat, e unul complex, fiindcă ţine de mai multe dimensiuni, dar în linii mari am demonstrat că dacă noi înţelegem exact ce vrem, ne purtăm cu sobrietate şi responsabilitate, acest vis nu este unul irealizabil, ci unul care poate fi realizat şi nu într-o perspectivă foarte îndepărtată."

Europa Liberă: Din moment ce îl veţi însoţi pe premierul Filat la Bruxelles, am înţeles că urmează să fie finalizate negocierile asupra unui credit de 50 de milioane de euro, oferit Republicii Moldova pentru retehnologizarea sectorului viti-vinicol. Este interesat Bruxelles-ul ca Moldova să penetreze pieţele occidentale cu vinurile moldoveneşti?

Iurie Leancă: „Pe parcursul vizitei precedente a premierului la Bruxelles în luna august, atunci când am avut întâlniri şi cu comisarul pentru agricultură, domnul Cioloş, dar şi cu alţi colegi de ai lui, am sesizat această deschidere din partea Uniunii Europene de a ne sprijini pe noi în extinderea arealului de penetrare a produselor noastre, inclusiv a vinurilor pe piaţa europeană. E suficient să mă refer la angajamentul luat de comisarul pentru agricultură pentru a dubla în doi ani contingente de produse vinicole care nu se impozitează cu accize suplimentare, astfel încât vom putea să vindem producţii mult mai multe pe piaţa europeană. Deci, acest angajament este unul prezent şi pe care mizăm foarte mult.

Dânşii s-au angajat deja să ne ajute pe diferite segmente, să vedem cum putem sa ne îmbunătăţim calitatea vinurilor, să ne ajute şi cu creşterea calificării specialiştilor, experţii noştri care urmează să negocieze foarte punctuale şi concrete. Deci, această deschidere şi promptitudine demonstrează încă o dată că partenerii noştri sunt interesaţi să ne sprijine. Iarăşi, cu condiţia ca noi să ştim exact ce vrem. Am demonstrat că ştim, iată că vine o reacţie promptă şi pe potriva aşteptărilor noastre." (Europa Liberă)

cuvinte-cheie: Leanca | Comisia | europeana

Comentarii (0)

 

Related news

Sus