Consiliul de Observatori al companiei Südzucker Moldova a confirmat construcţia fundamentelor fabricii de producere a biogazului în or. Drochia în anul 2010, cu un volum de finanţare în decursul acestui an de 350 mii euro. Valoarea totală a investiţiilor efectuate de Südzucker Moldova în acest proiect energetic în anii 2010-2011 va atinge suma de 10 mln euro.
Aleksander Koss, spicherul Administraţiei Südzucker Moldova, a menţionat că startul lucrărilor de construcţie a fabricii de producere a biogazului se preconiza pentru ianuarie-februarie 2011. Însă stabilizarea situaţiei din complexul sfeclei de zahăr şi al zahărului din ţară, precum şi menţinerea condiţiilor-cadru din ramură au permis companiei accelerarea tuturor etapelor premergătoare şi alocarea de resurse financiare deja în anul 2010.
Producerea propriu-zisă a biogazului va acoperi cu circa 60 la sută necesitatea de sezon a Fabricii de Zahăr din Drochia de resurse energetice. În condiţiile unei eventuale majorări a preţurilor la gazele naturale, existenţa unei surse energetice de alternativă, produse din teascul de sfeclă, va avea un impact benefic asupra companiei de producere a zahărului în perspectiva reducerii dependenţei energetice a întreprinderii. Capacitatea proiectată a fabricii: 800 de tone de teasc de sfeclă de zahăr prelucrat, acesta reprezentând produs secundar al procesului de fabricare a zahărului, pe zi; aproape 110 mii de metri cubi de biogaz produs pe zi (acesta constă din 55-70 la sută metan, iar un metru cub de biogaz echivalează cu 0,6 metri cub de gaz natural sau 0,56 litri de motorină). De la începutul anului 2012, fabrica va activa în capacitatea deplină. Perioada de recuperare a investiţiilor constituie circa opt ani.
Decizia cu privire la procesarea teascului de sfeclă de zahăr şi producerea biogazului a fost adoptată de către Südzucker Moldova din cauza cererii reduse la teascul presat din partea sectorului animalier autohton şi a teascului solid granulat - din partea pieţei internaţionale. Graţie construcţiei fabricii de producere a biogazului, compania va putea să prelucreze în mod inofensiv şi eficient întreg volumul de produse secundare ale procesului de producere a zahărului (circa 80 mii tone pe sezon), fapt care va conduce la reducerea emisiei în atmosferă a gazelor cu efect de seră, avînd un impact benefic asupra situaţiei ecologice din regiune
Până în prezent, compania a investit în modernizarea producerii sfeclei de zahăr şi a zahărului din Republica Moldova aproape 372 mln lei, inclusiv în intensificarea producerii sfeclei de zahăr - circa 52,5 mln lei.