Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor propune implementarea unui nou mecanism de evidenţă a tranzacţiilor efectuate de către agenţii economici - plătitori de TVA, bazate pe tehnologiile informaţionale de ultimă oră -"Factura fiscală electronică".
Facturile fiscale pe hîrtie, eliberate de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat presupun o procedura îndelungată de procurare a lor, cu costuri nejustificate şi cu un nivel de securitate comparativ scăzut, fapte ce crează posibilitatea de falsificare a lor.
Noul sistem informaţional automatizat -"Factura fiscală electronică", propus de MTIC, oferă următoarele avantaje: creşterea operativităţii documentării, inregistrării tranzacţiilor efectuate, excluzând necesitatea de a avea permanent la îndemână un stoc de formulare de facturi fiscale. Factura va putea fi eliberată în orice moment şi în orice loc, fiind necesară doar conectarea la Internet; creşterea productivităţii muncii. Agentul economic va fi scutit de incomodităţile legate de primirea formularelor de facturi fiscale, cum ar fi depunerea comenzii la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat şi primirea blanchetelor. Factura fiscală electronică va putea fi primită în orice moment prin accesarea aplicaţiei pentru client;excluderea riscurilor de pierdere a formularelor facturilor fiscale. Informaţia privind facturilor fiscale eliberate de către agentul economic, se va stoca on-line, atât în sistemul computerizat al contribuabilului, cât şi într-o „zonă închisă"; reducerea cheltuielilor de system şi pentru fiecare agent economic în parte. Utilizarea facturii fiscale electronice va exclude cheltuielile suportate pentru procurarea formularelor de facturi fiscale; cheltuielile legate de întreţinerea personalului responsabil de completarea facturilor fiscale; cheltuielile legate de gestionarea facturilor fiscale - arhivare, depozitare.
Implementarea sistemului informaţional automatizat „Factura fiscală electronică" va oferi Serviciului Fiscal de Stat un instrument eficient de monitorizare operativă a tranzacţiilor efectuate de către agenţii economici, iar agenţilor economici - o procedură mai eficientă şi mai eftină de documentare a tranzacţiilor şi raportare.
Factura fiscală este un document de strictă evidenţă cu regim special şi reprezintă instrumentul prin intermediul căruia se documentează tranzacţiile impozitate cu TVA şi acestea pot servi drept bază legală pentru atribuirea sumelor TVA (taxei pe valoarea adăugată), reflectate în ele la decontări cu bugetul. Acţiunile propuse sunt axate pe o procedură specială de utilizare a acestui document, bazată la rândul său pe utilizarea tehnologiilor informaţionale.
Factura fiscală electronică este un document electronic, care corespunde condiţiilor Legii Nr. 264 XV din 5 iulie 2004 „Cu privire la documentul electronic şi semnătura digitală" Factura fiscală electronică va întruni toate componentele funcţionale ale facturii fiscale tradiţionale (pe suport de hârtie). SIA FFE reprezintă o totalitate sistematizată de operaţiuni tehnice cu utilizarea tehnologiilor informaţionale în perfectarea şi evidenţa tranzacţiilor economice între agenţii economici.