Producătorii moldoveni ai strugurilor de masă cultivă soiuri care nu sunt solicitate pe pieţele internaţionale. Este una dintre concluziile la care au ajuns participanţii conferinţei regionale „Producerea strugurilor de masă - oportunităţi şi obstacole", care s-a desfăşurat recent la Hânceşti.
În anul 2010, au fost înfiinţate 1200 hectare plantaţii de vii, dintre care doar 300 ha ocupă suprafeţele viticole cu struguri tehnici.
Tatiana Vasiliţa, specialist marketing al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, a menţionat că în anul 2009, Moldova a ocupat locul 18 în rândul producătorilor mondiali de struguri. Specialistul afirmă că în următorii ani Moldova riscă să piardă această poziţie pentru că nu produce soiurile solicitate pe pieţele internaţionale.
„În prezent, în Registrul soiurilor de plante al Republicii Moldova sunt înregistrate 69 soiuri de struguri de masă. Deşi structura acestora este largă, se atestă un dezechilibru substanţial în favoarea soiului „Moldova"", a spus Gheorghe Nicolaescu, şef al catedrei Viticultură a Universităţii Agrare de Stat din Moldova.
Producţia globală de struguri de masă în Moldova este de circa 90 mii tone pe an. Pe piaţa locală este comercializată 78% din producţie, doar 23% este destinată exportului. Dar şi pe piaţa internă există o problemă - fiecare al cincilea strugure de masă merge în vinificaţie, deoarece nu întruneşte condiţiile de calitate necesare pentru a fi vândut în stare proaspătă.
Producţia anuală de struguri în ţara noastră, atât a soiurilor tehnice, cât şi a celor de masă se cifrează la 600 mii tone, cu o scădere de aproximativ 2% în ultimii ani.