În şedinţa de astăzi, Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, în temeiul art. 106/1 alin. (1) din Constituţia Republicii Moldova, asupra proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative.
Proiectul prevede modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2010, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010, Legii privind compensaţiile sociale în perioada rece a anului 2010, în sensul finanţării unor cheltuieli suplimentare în valoare de 426,3 mil. lei (inclusiv 80 mil. lei ca urmare a majorării deficitului bugetar).
Vlad Filat a menţionat, în declaraţia făcută jurnaliştilor după şedinţă, că proiectul de lege prevede alocaţii suplimentare în sumă de 112,8 mil. lei pentru plata compensaţiilor sociale în perioada rece a anului. În bugetul de stat pe anul curent în aceste scopuri au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 98,5 mil. lei.
Ca urmare, beneficiarii de pensii sau alocaţii sociale în sumă de pînă la 900 lei, vor primi în perioada rece a anului 2010 (noiembrie-decembrie) compensaţii sociale lunare în cuantum de 130 lei. În acest sens va fi efectuată o plată unică.
Prim-ministrul a precizat că de aceste compensaţii vor beneficia circa 521 mii pensionari (75% din numărul total al pensionarilor) şi 30 mii familii vulnerabile.
„Această măsură anticriză a Guvernului, reprezintă de fapt suplinirea veniturilor pensionarilor, şi a altor categorii cu circa 16%. Banii sînt destinaţi pentru pregătirea de sezonul de iarnă a celor mai vulnerabili cetăţeni din Republica Moldova", a spus Vlad Filat.
Premierul a menţionat că banii necesari pentru acordarea alocaţiilor suplimentare au fost obţinuţi preponderent ca urmare a economiilor făcute la deservirea datoriei de stat interne şi externe.
Vlad Filat a comunicat că proiectul de lege mai prevede alocarea suplimentară de mijloace pentru învăţămînt - 36,6 mil. lei şi pentru completarea Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli - 100 mil. lei.
De asemenea, au fost alocate 103,5 mil. lei în vederea construcţiei caselor de locuit pentru persoanele sinistrate din satele Cotul Morii, Nemţeni, Obileni şi Sărăteni din raionul Hînceşti, dar şi 35 mil. lei pentru construcţia infrastructurii.
Vlad Filat s-a referit în context şi la contul special deschis de Ministerul Finanţelor în scopul acumulării mijloacelor pentru înlăturarea urmărilor inundaţiilor din luna iulie curent. Pînă la 24 septembrie curent, acumulările la acest cont au constituit 34,6 mil. lei, repartizate fiind 10 mil. lei. „Mijloacele acumulate la acest cont urmează să fie reflectate în bugetul de stat, lucru pe care l-am şi făcut. Repartizarea pe destinatari, măsuri şi cheltuieli concrete a acestor mijloace se face prin hotărîre de Guvern", a precizat Prim-ministrul.
De asemenea, s-a prevăzut, în formă de contribuţie a Guvernului, 4 mil. lei pentru realizarea Proiectului „Construcţia locuinţelor sociale".
Premierul a menţionat că nu şi-a dorit ca acest proiect de lege să fie unul de dispută cu caracter electoral în Parlament, de acea Guvernul a şi apelat la prevederile art. 106/1 alin. (1) din Constituţia Republicii Moldova.
Potrivit acestui articol, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Acelaşi articol prevede că Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art.106. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, iar programul sau declaraţia de politică generală devine obligatorie pentru Guvern, informează un comunicat al Executivului.