Una dintre condiţiile pe care UE le pune ridicării vizelor pentru Rusia este ca acest lucru să nu se întâmple înainte ca regimul liberei circulaţii în UE să se aplice şi ţărilor care fac parte din Parteneriatul Estic, între care şi Republica Moldova, a declarat un analist citat de Voice of Russia.
Rusia cere cu insistenţă ridicarea regimului obligativităţii vizelor în UE, dar câteva state membre - Marea Britanie, Estonia, Suedia, Austria, Belgia şi Olanda - au obiecţii faţă de ideea deplasării libere în spaţiul european a cetăţenilor ruşi, relatează Voice of Russia.
Din fericire, notează publicaţia rusă, Polonia nu se mai opune ridicării vizelor pentru cetăţenii ruşi.
În iulie, preşedintele Dmitri Medvedev a discutat despre ridicarea vizelor cu premierul italian Silvio Berlusconi, care i-a spus că în UE există o anumită rezistenţă faţă de aceeastă idee, în special din partea ţărilor est-europene.
Preşedintele Dmitri Medvedev a propus un proiect de acord între Rusia şi Uniunea Europeană pentru instituirea reciprocă a regimului de liberă circulaţie. Majoritatea membrilor UE sprijină această iniţiativă, potrivit Voice of Russia, dar în prezent decizia trebuie luată prin consens.
Rusia aşteaptă de la Uniunea Europeană un răspuns clar cu privire la ridicarea vizelor, a declarat sâmbătă ministrul de externe Serghei Lavrov. Într-un interviu acordat canalului de televiziune Rossia 1, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, întors recent de la New York, unde s-a întâlnit cu omologii săi din UE, a reamintit că Rusia a prezentat încă din 31 mai un proiect de acord privitor la ridicarea vizelor, dar încă nu a primit niciun răspuns.
"Nu a fost încă nicio reacţie", a spus Lavrov. Moscova "aşteaptă idei foarte specifice despre ce altceva trebuie să facă pentru a ridica şi ultimele îndoieli", a subliniat ministrul rus de externe, care a declarat cu altă ocazie că îngrijorările UE privind creşterea infracţionalităţii şi a imigraţiei ilegale în cazul ridicării vizelor sunt nejustificate.
La începutul acestei luni, Lavrov avertizase că subiectul vizelor începe "să provoace adevărate probleme" în relaţia dintre Moscova şi Bruxelles şi îşi exprimase speranţa că UE va da un răspuns în privinţa condiţiilor pe care le pune înainte de următorul summit UE-Rusia, care va avea loc în decembrie, la Bruxelles.
Obţinerea regimului de liberă circulaţia în UE a devenit un obiectiv major de politică externă în relaţiile Moscovei cu Bruxelles-ul. Lavrov a spus miercuri că renunţarea reciprocă la vize ar avea un efect "transformator" asupra întregii relaţii europene şi euroatlantice. În aceeaşi zi, premierul Vladimir Putin a spus că "majoritatea partenerilor din Europa sprijină această idee", dar mai sunt câteva state UE care se împotrivesc, cu precădere din motive politice.
Potrivit analistei Nadejda Arbatova, UE pune trei condiţii - Rusia trebuie mai întâi să introducă paşapoartele biometrice. În al doilea rând - o condiţie ridicată în special de Estonia - Rusia trebuie să respecte strict acordurile precedente privind regimul călătoriilor şi să primească înapoi solicitanţii de azil respinşi de Europa care ajung pe teritoriul UE plecând de pe teritoriul rus. O a treia condiţie, cea mai dificilă, este aceea ca ruşii să nu primească regimul de liberă circulaţie în UE înainte de ridicarea vizelor pentru cei şase membri ai Parteneriatului Estic - R. Moldova, Georgia, Ucraina, Belarus, Armenia şi Azerbaidjan.
Această din urmă condiţie, comentează analista, pare o tactică deliberată de amânare. Ridicarea vizelor este discutată deja de şapte ani de Moscova şi Bruxelles, anuntă Money.ro.