O delegaţie a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI - www.anrceti.md) condusă de directorul acesteia Sergiu Sîtnic va participa, în perioada 7 - 8 octombrie curent, la prima reuniune a autorităţilor de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din ţările participante la Parteneriatul Estic (PaE). Ea este organizată la Viena de către Comisia Europeană şi Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Austria.
Potrivit ANRCETI, la reuniune şi-au anunţat participarea responsabili ai Comisiei Europene, Grupului Reglementatorilor Europeni pentru Comunicaţii Electronice (BEREC), reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia şi Ucraina.
În prima zi, participanţii la reuniune vor discuta probleme actuale privind implementarea cadrului de reglementare al Uniunii Europene (UE) în ţările PaE, printre care analiza pieţelor relevante şi desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă pe aceste pieţe, eficientizarea utilizării resurselor limitate, implementarea Serviciului Universal, etc.
În a doua zi, reprezentanţii autorităţilor de reglementare vor face prezentări ale sectoarelor de comunicaţii electronice, cadrului naţional de reglementare, provocărilor şi problemelor cu care se confruntă aceste autorităţi. Situaţia din R. Moldova la acest capitol va fi prezentată de către directorul ANRCETI, Sergiu Sîtnic.
În aceiaşi zi, participanţii la reuniune vor examina oportunităţile de colaborare între autorităţile de reglementare din ţările participante la PaE, de cooperare a acestora cu Comisia Europeană şi Grupul Reglementatorilor Europeni pentru Comunicaţii Electronice (BEREC).
BEREC este un organism înfiinţat în ianuarie 2010 printr-un Regulament al Parlamentului şi Consiliului European. BEREC întruneşte autorităţile de reglementare din ţările membre ale UE. Obiectivul principal al acestuia este elaborarea şi implementarea unor practici uniforme de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice la nivel european.
Parteneriatului Estic constituie o iniţiativă de colaborare regională lansată de Uniunea Europeană în luna mai 2009 în scopul creării condiţiile necesare pentru accelerarea procesului de asociere politică şi integrare economică a ţărilor partenere din estul Europei cu UE. Aceste ţări partenere sunt: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ucraina.